Därför har fransk tv skrotat de gamla väderleksprognoserna

Uppdaterad
Publicerad

De franska publice service-kanalerna France 2 och France 3 har skrotat de gamla väderleksprognoserna. I stället har man lanserat upplägget ”météo climat”, för att sprida kunskap om klimatförändringarnas påverkan på vädret.

Förra sommaren var det rekordhett i södra Europa, och många spår att sommaren 2023 kan bli lika varm och torr som extremsommaren 2018. Den här typen av extremväder blir allt vanligare till följd av klimatförändringarna.

När projektet lanserades under våren sa France Télevisions informationschef Alexandre Kara att ”vi ska inte bara säga att i morgon blir det sol, eller regn. Vi ska förklara varför”.

– På France Télévisions tar vi klimatfrågan på allvar. Vi vill sätta det väder som vi rapporterar om varje dag i relation till klimatförändringarna, säger journalisten och väderpresentatören Anaïs Baydemir till Kulturnyheterna.

Svarar på tittarnas frågor

Hon är ansiktet utåt för programpunkten ”météo climat”, som kan översättas till ungefär ”väder- och klimatjournalen”. Vädersändningen har förlängts från 30 sekunder till 2 minuter, och varje kväll för redaktionen in olika klimataspekter i rapporteringen.

Det kan handla om hur sjöar torkar ut, hur temperaturen förändrats på olika platser de senaste 50 år eller om extrema skyfall. Redaktionen har också knutit en grupp experter och klimatforskare till sig, som hjälper till att svara på tittarnas frågor under hashtagen ”OnVousRépond”.

– Det har visat sig att många är väldigt intresserade av att lära sig om de här sakerna. Jag är inte här för att peka finger och säga att någon måste göra si eller så, utan för att ge så mycket information jag kan. Vi vill att det ska vara lättillgängligt för en stor publik, säger Anaïs Baydemir.

I klippet ser du hur France Télevisions nya väder- och klimatrapportering ser ut, och hör Anaïs Baydemir berätta mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.