Anna-Karin Selberg i Babels studio

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Författaren Anna-Karin Selberg om hur det var att gå förbi löpsedlar under den första tiden efter Dagens nyheters publicering om Kulturprofilen. Foto: SVT/Babel

Våldtogs av kulturprofilen – nu berättar hon med egna ord

Publicerad

Anna-Karin Selberg ångrade aldrig att hon vittnade anonymt i DN om de våldtäkter som den så kallade kulturprofilen utsatte henne för. Ändå var det starten på en lång tids utsatthet.

– Inget kan vara jobbigare än det var då när det gäller att vara i offentligheten, säger hon i SVT:s Babel.

Anna-Karin Selberg är en av de 18 kvinnor som anklagade den så kallade kulturprofilen för sexuella övergrepp i Dagens Nyheter för sju år sedan. Det var Anna-Karin Selbergs fall som under året efter publiceringarna resulterade i att han fälldes för våldtäkt. Mannen nekar till anklagelserna.

Under rättsprocessen började Anna-Karin Selberg skriva en bok, som skildrar hennes upplevelse av offentligheten under den tid som följde efter DN:s avslöjande.

– Det var någon sorts överlevnadsstrategi, säger hon i SVT:s Babel.

Se hela intervjun med Anna-Karin Selberg i Babel på SVT Play.

Detta har hänt: Kulturprofilen

I november 2017 publicerade Dagens Nyheter ett avslöjande där 18 kvinnor anklagade en man för sexuella trakasserier och övergrepp. Mannen hade en central position i Sveriges kulturliv och nära kopplingar till Svenska Akademien, som bland annat finansierade delar av hans verksamhet. Händelserna orsakade stor splittring inom Akademien. Det ledde till att de bland annat sköt fram att utse en Nobelpristagare i litteratur till året efter.

Mannen fälldes mot sitt nekande för två fall av våldtäkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.