Foto: Ryan Remiorz/TT

Därför skar Van Gogh av sig örat

Uppdaterad
Publicerad

Det var på grund av att hans bror skulle gifta sig – inte på grund av gruffet med Gauguin som fick Van Gogh att skära av sig örat visar ny forskning.

Kärlek? Ilska? Avundsjuka? Anledningen till Van Goghs på snudd mytomspunna akt med kniven som gjorde honom ett öra fattigare har diskuterats länge.

En ny bok av den brittiske författaren Martin Bailey om Van Goghs tid i Provence visar nu dock att det kanske inte var bråket med konstnären Gauguin som var den utlösande faktorn, utan snarare att hans bror Theo skulle gifta sig, skriver The Guardian.

Utlösande faktor

Enligt Bailey kan det i princip slås fast att Van Gogh under söndagen den 23 december 1888 fick nyheten om broderns giftermål i ett brev. Och att detta, på grund av brödernas nära relation och att Theo var Van Goghs främsta stöd i konstnärskap och liv, ska ha utlöst incidenten som ju kommit att bli en av konsthistoriens mest kända självskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.