Vänsterhäntas dag – Hurra för alla vänsterhänta!

Uppdaterad
Publicerad

I dag, den 13 augusti, infaller Vänsterhäntas dag. Att vara vänsterhänt är att använda vänstern som huvudhand. Omkring 16 procent av befolkningen uppskattas vara vänsterhänta.

Över hela världen är vänsterhänta i minoritet, men ingen vet riktigt varför det är så. Fram till sent 1960-tal ansågs det fel att vara vänsterhänt. I Sverige tvingades vänsterhänta använda höger hand i skolan. Så är det inte så klart inte längre, men fortfarande är många verktyg såsom saxar tillverkade för högerhänta.

Saxar för vänsterhänta

Sofia Frisk, 25-årig vänsterhänt läkarstudent, har ett jobbigt minne från första klass:

– När man började ettan fick alla i klassen röda saxar – förutom jag. Jag fick en blå. Jag kommer ihåg att det kändes väldigt jobbigt. Jag ville ju tillhöra gruppen, inte avvika. Jag försökte byta bort min blå sax mot en röd, men då kom fröken och sa till. ”Du är vänsterhänt, du måste ha en blå sax” sa hon.

Minnet från första klass är en av få stunder när Sofia Frisk känt att hon störts av sin vänsterhandhet.

– Annars trivs jag bra med att vara vänsterhänt. Man känner sig lite unik och det är ett bra sätt att connecta med andra människor på. ”Aha, du är vänsterhänt?” Och träffar man andra som är vänsterhänta så känner man någon sorts tillhörighet.

Fredagen den trettonde

Den 13 augusti för ett tiotal år sedan införde organisationen Lefthanders International Vänsterhäntas dag som ett årligt evenemang. Dagen valdes eftersom det var fredagen den 13:e vilket blev ett sätt att göra narr av de fördomar som omger de som är vänsterhänta. Sedan dess firas Vänsterhäntas dag över hela världen för att öka det allmänna medvetandet om för- och nackdelar med att vara vänsterhänt.

– Det finns ju en del småjobbiga praktiska saker med att vara vänsterhänt. När man skriver så suddar man samtidigt ut det med handen. Det blir ofta kluddigt. Efter ett tag utvecklar man någon sorts teknik för att undvika att kladda, men då blir man istället väldigt trött i handen. Det är särskilt jobbigt när man skriver långa tentor, säger Sofia Frisk.

Överrepresenterade bland musiker och fäktare

Undersökningar tyder på att vänsterhänta är överrepresenterade såväl bland mycket begåvade som mindre begåvade. Vänsterhänta är även något överrepresenterade bland musiker, dansare och bland eliten inom fäktning. Fäktningen beror på att en högerhänt fäktare måste lära sig speciella parader för att kunna slå en vänsterhänt medan den vänsterhänte oftast tränar med högerhänta och därför lär sig tekniken.

– Jag har faktiskt märkt av att det är fördelaktigt i sporter, säger Sofia Frisk. Eftersom de flesta är högerhänta tror försvarare att jag är det också. Och det kan skapa en viss förvirring när man håller ett racket i vänster hand.

Sofia Lundgren

Vänster, höger eller båda

Att använda höger hand som huvudhand kallas för högerhänthet. Personer som är tvehänta eller bådhänta, alltså varken vänsterhänta eller högerhänta, kallas för ambidextra, vilket är mycket ovanligt.

Albert Einstein föddes vänsterhänt, men liksom många vänsterhänta under den tiden så tvingades han lära sig att istället använda högerhanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.