Kort efter rekordförsäljningen meddelade Förenade Arabemiratens kulturdepartement att man förvärvat tavlan och att den skulle visas på Louvrens filial i Abu Dhabi i september förra året. Men utställningen ställdes in utan förklaring. Nu uppger personal på museet att de inte har någon aning om var tavlan finns, skriver The New York Times.
Enligt tidningen har heller inte Louvren i Paris lyckats lokalisera den. Samtidigt vägrar kulturdepartementet att kommentera saken.
Hemlig köpare
Den 500 år gamla tavlan är ett porträtt av Jesus och var den sista kända privatägda målningen av renässanskonstnären när den auktionerades ut i New York. Tavlan ropades in av en anonym köpare för motsvarande fyra miljarder kronor. Denne visade sig vara en nära vän, och möjlig bulvan, till Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.
Om museet i Abu Dhabi kom över målningen från saudierna som gåva, lån eller genom en försäljning är inte känt, men nu förekommer spekulationer om att bin Salman bestämt sig för att behålla tavlan för sig själv.
”Djupt orättvist”
En person med insyn i auktionen uppger att målningen skeppades till Europa efter köpet. Enligt den amerikanska professorn Dianne Modestini, som arbetat med att restaurera tavlan, ska ett försäkringsbolag anlitat en konstexpert för att inspektera verket i Zürich. Men inspektionen ställdes in, och sedan kallnar spåren.
– Det är tragiskt. Att beröva konstälskare och så många andra som blev rörda av den här målningen – ett så sällsynt mästerverk – är djupt orättvist, säger Modestini till The New York Times.
Fakta: Salvator Muni
Salvator Mundi, ibland kallad för Manliga Mona-Lisa, är ett porträtt av Jesus och målades någon gång under 1500-talet.
Verket anses vara ett av färre än 20 som fortfarande existerar från Leonardo da Vinci, och det är det sista privatägda av renässanskonstnären.
Om kronprins Mohammed bin Salman har målningen är han inte den förste kunglige ägaren. Salvator Mundi fanns med i en inventering av kung Karl I av Englands tillgångar efter dennes avrättning 1649. Efter att ha varit försvunnen sedan 1700-talet dök tavlan upp samlingarna efter en brittisk 1800-talskapitalist. Den var då kraftigt övermålad och såldes för 1 350 dollar i dagens penningvärde.
Påståendet att da Vinci är upphovsman dök upp 2005 sedan konsthandlare upptäckt tavlan vid en auktion i New Orleans.
Verket såldes 2017 av en rysk miljardär som köpte den 2013 för 127,5 miljoner dollar.