Rapporten “Museums around the world” baserar sig på data från 87 av UNESCO:s 193 medlemsländer. Enkäten genomfördes i mars i år och ger en samlad bild över hur pandemin slår mot den globala museisektorn.
Under 2020 var museer stängda i genomsnitt 155 dagar. Besökssiffrorna minskade med 70 procent och inkomsterna med 40-60 procent jämfört med 2019, enligt rapporten. Konsekvensen blir att museerna får svårare att bibehålla sin verksamhet.
– Ofta ser vi museer som en publik verksamhet men där bakom finns både forskning och stora samlingar som är kostsamma att bevara. Det talas om i rapporten att museer kan behöva stänga och sälja av sina samlingar, säger Anna-Karin Johansson, Svenska Unescorådets generalsekreterare.
”Museisektorn behöver stöd”
I Sverige har regeringen skjutit till miljardbelopp i krisstöd till kulturen under pandemin. Men på flera håll i världen är situationen en annan. Hälften av länderna i enkäten uppger att det statliga stödet till museerna minskade med upp till 40 procent under förra året, något som sker främst i fattigare länder.
– De fattigaste länderna har redan mindre resurser till museer och annan konstnärlig verksamhet. Många fattiga länder har en väldigt svag museisektor, kanske med något enstaka museum, samtidigt spelar museerna en viktig roll att samla in och bevara det som är viktigt för det samhället. Om de tvingas stänga så försvinner ju det helt och hållet, säger Anna-Karin Johansson och fortsätter:
– Det är svårt att säga exakt vilka de långsiktiga konsekvenserna blir, men att museisektorn behöver stöd, det tycker jag att den här rapporten pekar på väldigt tydligt.