Charlie bit my finger från 2007 är ett av YouTubes mest kända klipp. Nu har det tagits bort från sajten, för en summa på 760 999 dollar. Foto: YouTube/Davies-Carr Family

Världsberömt Youtube-klipp sålt och borttaget

Uppdaterad
Publicerad

Ett av världens mest kända Youtube-klipp, ”Charlie bit my finger”, har plockats bort från hemsidan. Detta efter att klippet sålts för nästan 761 000 dollar i en budgivning, skriver CNN.

I ett videoklipp från 2007, uppladdat på YouTube kan man se spädbarnet Charlie bita sin bror Harrys finger. Då Harry på engelska med bred brittisk dialekt förtvivlat skriker de nu kända orden:

”Ow, Charlie! Owww! Charlie! That really hurt!”

Detta oskyldiga men charmiga klipp har blivit ett av sajtens mest kända och hade fram tills igår cirka 883 miljoner visningar. Men nu verkar det som att Charlie bitit sitt sista finger.

Den 23 maj togs nämligen klippet bort efter att ha legat uppe i fjorton år. Detta efter att familjen bakom Youtube-kontot sålt klippet för 760 999 dollar, som en Non fungible token – en form av digitalt ägarbevis.

Vanligare att sälja digitala objekt

Kryptotekniken NFT har använts flitigt det senaste året för att kunna köpa och sälja digitala konstverk. Oftast används det som ett ägarbevis för ett saker som fortfarande är tillgängliga för allmänheten via internet. Detta kan vara allt från digital konst till andra verk så som världens första tweet och den ökända ostmacke-bilden från Fyre Festival.

Vinnaren av just denna budgivning kommer förutom ett digitalt ägarbevis för klippet också få möjlighet att göra en egen parodi av klippet med de nu tonåriga pojkarna.

Personer som däremot kan komma att sakna originalklippet med de brittiska pojkarna kan trösta sig med att remixer och parodier av klippet fortfarande finns i överflöd. Hur man kommer göra med dessa i framtiden är ännu inte klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.