– Vi har inga siffror på det, men vi ser en allmän trend på arenorna. Det är fler och fler som kommer till våra konserter och inte släpps in för att deras biljetter är ogiltiga, säger Live Nations nordiska vd Carl Pernow till Kulturnyheterna.
I ett varnande pressmeddelande skriver Live Nation, ihop med Luger och Ticnet, att de falska biljetterna blir allt fler. Senast för ett par veckor sedan vägrades ett hundratal personer entré till Melodifestivalen i Globen, då deras biljetter var ogiltiga.
En biljett – flera utskrifter
De stora konsertaktörerna tycker att köparna ska hålla sig till ordinarie återförsäljare. Men det är inte alltid helt lätt. Ibland säljs biljetterna till stora evenemang slut på bara några minuter – och då hinner inte alla köpare med. Carl Pernow har inget konkret tips på hur man ska gå till väga i en sådan situation.
Bland de falska biljetterna finns sådana som säljarna har skrivit ut själva – i flera exemplar per biljett. Då kommer endast en av biljettköparna in på arenan, och de andra får höra att deras biljett redan är förbrukad. Sådana biljetter är ofta omöjliga att avslöja innan man kommer till arenan.
”Be biljettombud titta”
Inte heller när man köper en andrahandsbiljett som tycks vara utskriven hos ett känt biljettombud, kan man vara säker på den är äkta.
– Då kan man gå till ett biljettombud och be dem titta på biljetten. Men det har hänt att ombudens maskiner har blivit stulna, säger Carl Pernow.
Vad tar Live Nation för ansvar för att minska de här problemen?
– Det sker ju ständigt en utveckling för att göra säkrare biljetter. Härnäst kommer mobilbiljetter. Men dem kan man också skicka vidare. Vi kan bara varna för att det finns falska biljetter i omlopp.
I Sverige finns det ingen lag som förbjuder vidareförsäljning av biljetter.
Rebecka Ljung
rebecka.ljung@svt.se