Veckans bästa lyssning – Sommar i P1 och poddar

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren tipsar Kulturnyheterna om veckans bästa sommarlyssning med utgångspunkt ur veckans bästa sommarprat. Först ut att tipsa är Lydia Farran-Lee, reporter på Kulturnyheterna.

Veckans bästa sommar i P1:

I Sommar i P1:s tsunami av gripande, personliga berättelser om trauma och uppväxt är Rysslandsforskaren Gudrun Perssons sommarprat en sval fläkt. Hon ger en nykter bild av Ryssland och intressant nedslag i landets historia från tsardöme till kommuniststat, och vidare fram till dagens Putinstyre.

Jag kommer att ta med mig hennes sågning av den mytiska bild som målas upp av Ryssland. Att det skulle finnas en ”rysk folksjäl” håller hon till exempel inte med om:

”Jag menar således att det inte finns nån rysk nationell själ, eller att Ryssland skulle vara svårare att förstå sig på än andra länder. Alla länder har ju sina egenheter, sina företeelser att förundras över. Att gömma sig bakom oklara begrepp som 'Ryssland är en gåta' eller bara säga 'Ryssland är annorlunda' är helt enkelt meningslöst och det förklarar ingenting”.

Om du vill veta mer om rysk historia:

Om man vill djupdyka ytterligare i rysk historia, men med en lättsam ton, finns det fyra mycket lyssningsvärda avsnitt av historiepodden ”The rest is history” från i mars i år, där två väldigt brittiska farbröder och historiker, Tom Holland och Dominic Sandbrook, går igenom den unge Putins liv, Sovjets fall, Jeltsin-åren och den ekonomiska krisen och till slut Putins Ryssland.

Om du gillar historiepoddar, men inte krig:

You must remember this” har under många år gått igenom olika aspekter av Hollywoods 1900-tal och den senaste säsongen handlar om framväxten av 80-talsfenomenet erotisk thriller.

Här finns både berättelser om hur en lokalpolitiker av misstag gjorde en porrfilm till en av de mest sedda biofilmerna 1972 och intressanta inblickar i hur den ultimata erotiska thrillern, ”Farlig förbindelse” blev till. Vi får bland annat höra hur Glenn Close fick rollen som kaninkokerskan Alex trots att hon knappt fick provspela för att hon inte ansågs tillräckligt sexig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.