Tupac Shakur. Foto: TT

Vem sköt Tupac Shakur – 20 år sen mordet på hiphopstjärnan

Uppdaterad
Publicerad

I veckan är det 20 år sedan rapstjärnan Tupac Shakur mördades. Han dog den 13 september 1996, några dagar efter att han skjutits med nio skott i en drive-by-skjutning i Las Vegas på väg till en spelning. Att mordet inte klarats upp är en av anledningarna till att intresset för Tupac aldrig tycks svalna, tror Måns Mosesson som gjort den aktuella P3-dokumentären Mordet på 2Pac.

– Men grundingången till dokumentären är Tupac som konstnär, säger Måns Mosesson som länge varit intresserad av rapstjärnan.

Eller intresserad. Besatt är närmare sanningen.

– Jag har brottats med honom så länge, säger han och skrattar. Jag var ett fan innan han mördades men i och med hans död så blev intresset.., större. Jag var 13 när han dog och ju mer jag lär mig om honom desto svårare är det att förstå honom fullt ut.

”Satt inne redan som embryo”

Måns Mosesson återkommer till Tupacs motsägelsefullhet. Hans konstnärliga bakgrund och politiska patos. Hans mamma Afeni Shakur var medlem i Svarta Pantrarna och satt i fängelse strax innan hon födde Tupac. Jag satt inne redan som embryo, har han skämtat senare.

– Hennes uppfostran och bakgrund gjorde Tupac politiskt slagkraftig i många låtar, säger Måns Mosesson och nämner Keep Ya Head Up, en av hans första stora hits.

– Det är en låt om jämställdhet som försvarar kvinnors rätt. Men så kan han i nästa låt rappa om han måste knulla med någon, det går fram och tillbaka, det är spännande. Det är intressant med en konstnär som blir suddigare ju mer man lär sig om honom.

Mot sitt nekande dömdes Tupac till fyra års fängelse för sexuella övergrepp 1994. Han släpptes elva månader senare efter att skivbolagsbossen Suge Knight betalat borgen och knutit Tupac till sitt Death Row Records.

Mördades i Las Vegas

Dokumentären kretsar kring skotten i Las Vegas i September 1996 och innehåller intervjuer med flera av Tupacs gamla vänner och poliser.

Mängder av konspirationsteorier florerar om mordet. Var det östkustrapparna Biggie Smalls och Puff Daddy som låg bakom det? Eller var det den skräckinjagande Suge Knight som beställt mordet, för att ta kontroll över Tupacs mastertapes? Eller var det bara fejk, är det i själva verket så att Tupac själv iscensatt alltihop och fortfarande lever?

Det som oftast brukar beskrivas som det mest trovärdiga motivet är att mordet var en uppgörelse mellan de kriminella Los Angeles-gängen Bloods och Crips. Den förklaringen är också den som får mest utrymme i dokumentären.

Popkulturell ikon

Men lika stort utrymme får artisten, den popkulturella ikonen Tupac Shakur. Den talangfulla rapparen som läste poesi och gick på konstskola. Måns Mosesson menar att Tupac hade ett kulturellt självförtroende som inte var helt självklart bland kollegorna i genren. Att han kunde göra en liten vardaglig episod till något samhällskildrande.

– Det kulturella kapitalet från mamman och hennes svarta panter-umgänge gav Tupac ett självförtroende som fick honom att våga sikta högt och inte tveka vare sig om det gällde musiken eller att veva på i intervjuer.

Han menar att eftersom Tupac inte hade den klassiska bakgrunden som många andra rapstjärnor har, som kan rappa om egna erfarenheter av att ha langat och blivit skjutna, så var han tvungen att ta andras historier.

Hans vän och kollega Big Syke berättar att Tupac plötsligt börjar rappa om Sykes döda kompisar som han har tatuerade på armen.

Vems liv det än handlade om kunde Tupac skriva om det och göra erfarenheterna till sina, säger Big Syke i dokumentären.

”Rappade om svart president 1992”

– Att Tupac kom utifrån var bra rent konstnärligt, säger Måns Mosesson. Han kunde lättare anlägga ett perspektiv som var bredare än det personliga. Han rappade om en svart president redan 1992 och pratade samma år om Donald Trump och det amerikanska samhällets girighet

– Om han inte hade mördats tror jag han hade kunnat bli en person som de amerikanska medierna i dag skulle ringa och be om omvärldsanalys i politiska frågor, säger Måns Mosesson.

– Fast man vet ju aldrig, han kunde ju ha blivit en mossig gammal rappare också… Fast jag tror inte det.

I en tidig intervju med Tupac, när han fortfarande går på gymnasiet, framstår han som en ung och skarp intellektuell med en ömsint glimt i ögat. Men det väna i hans karaktär fick allteftersom karriären tog fart ge efter för en råare och mer macholik gestalt

Sorgligt öde

– Min känsla efter alla intervjuer jag gjort, där alla hans vänner säger samma sak, är att hela thug life-grejen nog började som ett skådespel, säger Måns Mosesson, men att han var så passionerad och gränslös att han sögs upp i det.

– Det går inte att komma ifrån att det är sorgligt...efter att ha jobbat med det här så länge så har jag ibland känt att, fan att det skulle bli så här.

Måns Mosesson säger att även om Tupac levde hårt och destruktivt ända in i döden så fanns det tecken på att han höll på att ändra sig.

Var begåvad skådespelare

– Han var ju så ung, bara 25 när han dog. Flera av dem jag intervjuat sa att han var på väg att mogna och lugna ned sig. Att han ville satsa på skådespeleriet också.

Tupac gjorde flera filmer. Mest minnesvärd är ”Hopp om livet” (”Gridlock´d) från 1996 där han spelar mot Tim Roth och Thandie Newton.

Han hade också långt gångna planer på en film om upprorsmannen Nat Turner, berättar Måns Mosesson. En slav som ledde ett uppror mot de vita slavägarna i Virginia på 1830-talet.

– Han var i möten om att göra en bio-pic om honom. Inte den klassiska Hollywood-filmen precis. Jag tror att Tupac hade kunnat åldras med värdighet.

Dokumentären Mordet på 2Pac sänds på söndag den 18 september i P3

Fakta Tupac Shakur

Född: 16 juni 1971

Död: 13 september 1996

Studioalbum:

2Pacalypse Now – 1991

Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. – 1993

Thug Life – 1994

Me Against the World – 1995

All Eyez on Me – 1996

Postuma album:

The Don Killuminati: The 7 Day Theory – 1996

RU Still Down? Remember m? – 1997

Until the End of Time – 2001

Better Dayz – 2002

Loyal to the Game – 2004

Pac´s Life – 2006

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.