Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör Venedigbornas bild av hur turismen påverkar staden. Foto: TT

Venedig kan listas som hotat världsarv

Uppdaterad
Publicerad

Unesco rekommenderar att Venedig läggs till listan över hotade världsarv. FN-organet vill därmed uppmuntra italienska myndigheter att förstärka åtgärderna för att bevara den historiska staden och dess lagun.

Enligt Unesco riskerar Venedig att drabbas av oåterkalleliga skador av flera skäl, bland annat massturismen och klimatförändringarna.

FN-organet pekar på att inga betydande framsteg gjorts när det gäller dessa frågor, och att Italien saknar en ”övergripande gemensam strategisk vision” för att komma tillrätta med problemen.

Klimatkrisen

”Effekterna av den fortsatta försämringen på grund av mänsklig inblandning, inklusive fortsatt utbyggnad, effekter av klimatförändringar och massturism hotar att orsaka oåterkalleliga förändringar av stadens enastående värde”, skriver Unesco..

Unescos världsarvskommitté kommer att ta ställning till rekommendationen vid ett möte som hålls i Riyadh i Saudiarabien i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet