Tali da Silva/ mobilkamera på konsert

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Musikkritikerns känga till mobilfilmarna: ”Tvångsmässigt” Foto: JESSICA GOW / TT

Vett och etikett på sommarens konserter – så använder du mobilen

Publicerad

Sommaren är festivalernas och konserternas högtid, och många vill föreviga upplevelserna med mobilkameran. En del artister har förbjudit telefonerna, medan andra inte tycks bry sig. Så hur ska man tänka som konsertbesökare?

Data från några av årets stora konserter med Taylor Swift och Bruce Springsteen visar att mobiltelefonerna går varma i publiken. Under Swifts spelningar filmade och fotograferade fansen dock betydligt mer än på Bruce Springsteen, nästan 40 procent mer bilder och filmer laddades upp från telefonerna. På Bruce Springsteens konsert var istället fler fans aktiva på Tinder.

En del artister har ilsknat till på mobilerna, några exempel är Jack White och Bruno Mars. Andra, som Bob Dylan och Alicia Keyes, har tvingat publiken att låsa in telefonerna i små påsar.

Musikkritikern vill slippa telefonerna

Men oftast finns inga tydliga riktlinjer. Så hur ska man tänka som konsertbesökare? Kulturnyheternas musikkritiker är tydlig: mobilkamerorna stör upplevelsen.

– Kanske borde en inspelning ingå i framtidens biljettpris för att vi ska få slippa dessa tvångsmässiga konsertdokumentatörer en gång för alla, säger musikkritiker Tali da Silva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.