”Vill vi ha jämställdhet måste männen maka på sig”

Uppdaterad
Publicerad

En av kulturvärldens mest utdragna debatter rör bristen på jämställdhet i filmbranschen. Kulturministern gillar inte tanken på kvotering.

Diskussionen om den ojämställda filmbranschen fortsätter. En ny rapport visar att problemet håller i sig, men kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth är nöjd med sin insats.

– Vi har faktiskt gjort rätt mycket för att förbättra inte bara statistiken utan framför allt verkligheten, säger kulturministern till Kulturnyheterna.

Svensk filmindustri

Specifika satsningar

Och visst har politiska åtgärder satts in. Bland annat ett filmavtal som rekommenderar filminstitutets konsulenter att att fördela sina pengar jämnt över könen. Dessutom har Svenska Filminstitutet fått 6,5 miljoner kronor från regeringen, som ska satsas på unga, kvinnliga filmskapare under fyra år.

”Blir ingen konflikt”

Men Maria Jansson, som skrivit en ny rapport om jämställdhet i filmbranschen, tvivlar på att satsningarna räcker till.

– Det blir återigen så att man satsar lite mera pengar och män inte behöver maka på sig. Det blir ingen konflikt i situationen. Förr eller senare kommer det vara så att vill vi ha jämställdhet – då måste männen maka på sig”, säger Maria Jansson.

Över 80% män

Siffror från 2010 visar att ungefär åtta av tio svenska spelfilmregissörer var män. Detsamma gällde för åren innan. För att få ändring i obalansen menar Maria Jansson att regelverket för hur pengar fördelas inom filmvärlden måste förtydligas:

– En variant skulle var att man faktiskt kvoterar – att man säger att man ska dela ut lika mycket till kvinnor och män.

”Bekymmer med kvotering”

Men kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tror inte på kvotering.

– Det finns ett bekymmer med kvotering, för då finns det kanske andra grupper man skulle vilja kvotera in också. Det kan handla om människor från andra språk, andra länder... det kan handla om ålder. Det är ju väldigt sammanpressat, de som får göra film.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk filmindustri

Mer i ämnet