Foto: Anna Nilsson, Vispelarintemed/TT

#Vispelarintemed – Upprop mot sexism i spelbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Uppropen mot sexism i spåren av höstens #metoo-rörelse har nu nått spelbranschen. Under hashtaggen #vispelarintemed samlas 300 kvinnliga spelutvecklare, gamers och speljournalister i protest mot sexism och trakasserier i spelvärlden. Vittnesmålen kommer att ställas ut på Tekniska museet.

”Som en del av rörelsen #metoo bryter vi tystnaden. I chattrummen, på kontoret, i kommentarsfältet, på sociala medier och på e-sportarenan blir vi ifrågasatta, förminskade och trakasserade”.

Så börjar det upprop som vid årsskiftet började samla in berättelser från kvinnliga spelutvecklare och gamers – en protest mot sexuella trakasserier, sexistisk jargong och kvinnohat i spelvärlden.

”Vi blir ombedda att skicka nakenbilder, gå tillbaka till köket och får höra att det måste vara en man som spelar på vårt konto. Vi har fått nog!”

Nu har namninsamlingen avslutats, och drygt 300 underskrifter har samlats in från spelutvecklare, speljournalister och gamers. Att underteckna uppropet behöver inte innebära att man själv varit utsatt, enligt initiativtagarna, utan att man vill se en förändring i branschen.

Kulturnyheterna har tagit del av de 70 vittnesmål som skildrar egna upplevelser i uppropet.

Ville runka på event för kvinnor

Flera av berättelserna kommer från den svenska spelbranschen, där kvinnliga spelutvecklare beskriver upplevelser av sexistisk jargong och en nedlåtande attityd mot kvinnor. En kvinna som verkat i en manager-roll på ett svenskt spelföretag berättar om hur hon blev inlåst på en toalett av en manlig kollega.

”Det var en ändlös ström av hot och förolämpningar; jag var en hora; jag borde hålla mig i köket där jag hör hemma; jag hade så dåligt temperament att jag förmodligen var lesbisk; jag borde få ordentligt med kuk – det kanske kunde få mig att hålla käft. När jag rapporterade honom till HR blev jag informerad att jag var problemet och att det var ett svek mot företaget”.

En eventarrangör berättar om hur hennes arrangemang för kvinnor och icke-binära genererat både hot och trakasserier från män som känt sig exkluderade.

”Personer som tyckte att tjejer hörde hemma i köket eller frågade om de kunde få komma och runka medan vi spelade. En publicerade en bild på en person med automatvapen och skrev att det skulle få ”konsekvenser” om vi inte ställde in arrangemanget”.

Döljer att de är kvinnor

Merparten av berättelserna kommer från kvinnliga gamers eller e-sportare, som beskriver sina erfarenheter av att spela online. En återkommande berättelse är från gamers som säger att de döljer att de är kvinnor när de spelar med män, på grund av återkommande glåpord, trakasserier, oönskade sexuella inviter och hot om sexuellt våld.

”Jag vågar inte säga att jag är tjej på grund av alla kränkande kommentarer”, skriver en av kvinnorna.

”Man får frågor om man vill se deras kuk, om man vill suga kuk, att de gillar att slicka fitta osv.”

”Jag har helt slutat prata med de jag spelar med. Kanske borde man skaffa en röstförvrängare?”, skriver en annan.

Spelförbund vidtar åtgärder

Trakasserier och sexism har varit en återkommande debatt i spelvärlden på senare år, och har lyfts fram som ett problem av bland annat spelhobbyförbundet Sverok – som tagit flera initiativ för att stävja sexistiska attityder mot kvinnor i spelvärlden.

#Vispelarintemed hoppas nu sätta ytterligare fokus på problemet, inte bara för gamers utan på den enligt dem problematiska synen på kvinnor inom såväl spelvärlden, som i branschen och speljournalistiken.

Vittnesmålen har samlats in i samarbete med Tekniska museet i Stockholm, som kommer att ställa ut berättelserna den 21 mars i utställningen Play beyond play. Berättelserna kommer även att arkiveras anonymt för framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.