Den ryske visselblåsaren Sergej Magnitskij. Foto: Wikimedia commons

Stormar kring dokumentär om död rysk visselblåsare

Publicerad

En internationell debatt har blossat upp kring dokumentären ”The Magnitsky Act” som handlar om den ryske visselblåsaren Sergej Magnitskij, som avled i ett fängelse i Moskva 2009 efter att ha avslöjat en stor korruptionshärva. Nu försvarar regissören Andrej Nekrasov sin film, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

I helgen planerar en norsk kortfilmsfestival att visa filmen ”The Magnitsky Act”, en dokumentär som flera gånger under våren blivit stoppad från ett antal filmvisningar. Anledningen är anklagelser om att filmen innehåller felaktiga och falska uppgifter, det rapporterar Kulturnytt.   

Dog i fängelset

Den ryske visselblåsaren Sergej Magnitskij avslöjade en mycket stor korruptionshärva där den ryska staten ska ha blåsts på ungefär en och en halv miljarder svenska kronor. Men Magnitskij blev själv häktad på order av två högt uppsatta poliser som han menade var en del av korruptionen. Efter ett år i fängelset dog Magnitskij, efter vad som har beskrivits som tortyrliknande förhållanden, 2009.

Händelsen har fått stort internationellt genomslag och USA har infört en Magnitskij-lista, The Magnitsky Act, med ryska medborgare som gjort sig skyldiga till människorättsbrott och korruption där deras tillgångar blir frysta och de får inreseförbud.

Anklagas för bluff

I dokumentärfilmen hävdar filmmakarna att Magnitskijs historia är en bluff och att han själv ska ha varit delaktig i svindeln. Filmen har fått mycket kritik bland annat av människorättsaktivisten Valerij Borsjtjov som själv var en del av kommissionen om Sergej Magnitskij död. Han menar att filmen bygger på helt felaktiga uppgifter.

– Alla dessa fakta understöds av dokument från den ryska fångsjukvården och inga dokument som rör Magnitskij-fallet har någonsin motbevisats i domstol eller av myndigheter, säger Valerij Borsjtjov till Kulturnytt.

”Människorättsmyt”

Men den ryske regissören Andrej Nekrasov har bland annat hävdat att Magnitskijs historia är ”den största människorättsmyten i det 21:a århundradet” och att kommissionen gjorde ett undermåligt arbete.

– Jag anser att Borsjtjov i bästa fall är helt inkompetent och i värsta fall medvetet manipulativ, säger Andrej Nekrasov till SR.

De anklagade poliserna och tjänstemännen har förnekat sin skuld. Även Rysslands politiska ledning har avvisat anklagelserna kring Magnitskijs avslöjande om korruption, maktmissbruk och mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.