Dominik Plumettaz är sångare i Lauwarm: ”Positivt att blanda kulturer” Foto: Lauwarmmusic, SVT

Lauwarms frontman: Vi kommer fortsätta göra vår grej

Uppdaterad
Publicerad

Det schweiziska bandet Lauwarm fick avbryta och ställa in en konsert i Bern efter att ha anklagats för kulturell appropriering.

Lauwarms musikkatalog inkluderar jamaicansk reggae-, indie- och popmusik, men vid en spelning i Berns Brasserie lorraine den 18 juli mottogs programmet inte väl.

Bandet, som består av fem vita medlemmar där vissa har dreadlocks-frisyr, påstods nämligen ägna sig åt kulturell appropriering. Kritiken handlade om att Lauwarm bär dreadlocks och spelar jamaicansk musik även om de själva aldrig upplevt kolonialism eller rasism. Konsertbesökarna ska ha uttryckt ett ”obehag med situationen”, vilket fick arrangören att avbryta den pågående spelningen.

Bandet: Inte negativt att blanda kulturer

Arrangören Brasserie lorraine bad i ett uttalande om ursäkt för ”kunskapsluckor” och menar att publiken borde blivit bättre ”skyddad”.

”Vi misslyckades med att hantera det tillräckligt i förväg och att skydda er”, skriver arrangören på sin Facebook-sida.

Sångaren och bandets frontman Dominik Plumettaz säger till Kulturnyheterna att stämningen till en början var god men att när de under pausen nåddes av klagomålen beslutade man att avbryta spelningen. Han tillbakavisar anklagelserna om kulturell appropriering.

– Vi blev väldigt överraskade och tog det hårt till en början, men nu har vi fått lite mer distans till det hela, säger han fortsätter:

– Vi har diskurerat det som hände inom bandet och vi kommer att fortsätta gör vår grej. Enligt oss är det en positiv sak att ta element från andra kulturer, det är något som sammanför människor. Vi vill fortsätta sprida positivitet.

Kan du förstå kritiken?

Jag respekterar folks åsikter men jag tycker inte det är anledning att döma mina vänner med dreadlocks. Utan då tycker jag att man ska ta upp det direkt med oss så att vi kan diskutera.

Politiker kritiska

Händelsen har lett till debatt i sociala medier huruvida arrangörens och publikens reaktioner är rimliga. Även politiker har gett sig in i frågan.

Tom Berger är medordförande i Fria demokratiska partiet, FDP, i Bern. Han har sedan den avbrutna konserten uttalat sig kritiskt på Twitter.

”Nu ska vi vara ärliga. Om du känner dig ”obekväm” för att vita människor gör reggaemusik, kan det vara så att det är DU som är problemet...?”

Kulturnyheterna har sökt arrangören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.