”Vivienne Westwood tog punken till catwalken”

Publicerad

Designern Vivienne Westwood har gått ur tiden, det bekräftar hennes modehus. Modevetaren Emma Severinsson minns en politisk och kompromisslös modeskapare.

Vivienne Westwood föddes 1941 i Tintwistle i norra England. Hon slog igenom under 70-talet då hon designade scenkläder åt punkbandet Sex Pistols. Men redan 1971 öppnade hon klädbutiken Let it Rock tillsammans med affärs- och kärlekspartnern Malcolm McLaren, som skulle komma att bli bandets manager.

– De fångade upp punkestetiken från gatan. Det var nytt att hämta in det subkulturella så tydligt. Det radikala i hennes åsikter och hur det tog sig uttryck i hennes design kommer att vara det som utmärker henne modehistoriskt, säger Emma Severinsson.

I hennes stil mixas punk med traditionella inslag, menar Emma Severinsson. Historiska korsetter och krinoliner får en modern skrud och blandas med tartanmönster, tweed, säkerhetsnålar och läder.

– Det är punk med traditionella inslag av det brittiska, som rutigt och tweed.

Politiskt engagemang

Vivienne Westwood är känd för sitt politiska engagemang, särskilt i klimatfrågan. 1989 klädde hon ut sig till Margaret Thatcher på omslaget av tidskriften Tatler och fortsatte att kritisera den brittiska premiärministern under lång tid. Hon har även kört en vit pansarvagn fram till David Camerons hus för att protestera mot gasutvinning.

Politiken har synts i flera kollektioner och modevisningar där hon förmedlat budskap på t-shirtar och banderoller.

– Man kan inte frikoppla hennes privata engagemang från modet, det har varit ett medel för henne att föra fram sina politiska åsikter.

Så sent som 2020 visade Westwood sitt stöd för Wikileaks-grundaren Julian Assange genom att låsa in sig i en fågelbur, klädd i gult, framför den brittiska högsta domstolen. Assange riskerade då utlämning till USA. 2019 begärdes han häktad för våldtäkt i Sverige. Förundersökningen lade senare ned. 

Punken kommer tillbaka

Alexander McQueen är en designer som har influerats av Vivienne Westwoods modeskapande.

– Han har en tydlig koppling till hennes estetik och hade också ett politiskt engagemang. Jag tror att hon kommer att diskuteras länge, säger Emma Severinsson.

– Det punkiga kommer tillbaka, vilket ska bli spännande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.