Hör mer om president Volodymyr Zelenskyjs genomslag i sociala medier.

Så tog Zelenskyj över sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Från komiker till modig världsledare. Så beskrivs Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs förändring sedan den ryska invasionens början. På sociala medier hyllas han för sitt personliga tilltal och liknas stundtals mer vid en influencer än en klassisk statsman.  

– Det som är nytt med Zelenskyj är att han är så bra på det, säger Fredrik Wadström, journalist på Sveriges Radio. 

Den ukrainska ledaren har sedan invasionens början fått ett stort genomslag i sociala medier. Dagligen lägger han upp nya videos eller inlägg där han riktar sig till omvärlden och rapporterar om vad som sker i landet – ofta rakt in i mobilens selfiekamera. Hans stil är vardaglig, personlig, direkt och tilltalet påminner mer om en influencer än en typisk president.

– Det är hans hemmaplan och han verkar omge sig med människor som kan de här sakerna. Talskrivare och politiska analytiker som bidrar med en idé om hur den informationskampanjen under kriget ska genomföras, säger Fredrik Wadström, journalist och före detta Rysslandskorrespondent på Sveriges Radio till Kulturnyheterna. 

Från underhållning till president 

Volodymyr Zelenskyj blev utan någon politisk erfarenhet president i Ukraina 2019. Han började sin karriär som skådespelare och komiker i  humorgruppen Kvartal 95 som snabbt blev ett återkommande inslag i den tv-ledda improvisationstävlingen KVN (Klub vesyólykh i nakhódchivykh). Gruppen bildade sedan en av Ukrainas mest framgångsrika underhållningsstudior. 

2006 vann Zelenskyj den första upplagan av Dancing with the stars i Ukraina. Nio år senare slog han igenom i rollen som historieläraren som blir president i den populära tv-serien Folkets tjänare.

”Kanske den förmågan som behövs”

Idag är han den femte mest följda världsledaren på Instagram efter ledare från länder som USA, Brasilien, Indonesien och Indien.

Samtidigt som Zelenskyj övertygar på sociala medier är det få som vet hur hans politik egentligen ser ut.  

– Hur han är som politiker, hur han genomfört reformer eller misslyckats, vilka oligarker han är vän med, allt det där har bara sopats undan. Nu är han den modige presidenten. Och i en sån här krissituation är det kanske den förmågan till kommunikation som behövs allra mest, säger Fredrik Wadström.

Hör mer presidenten Volodymyr Zelenskyj genomslag i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.