Juliana Notaris konstverk Diva är 33 meter långt, 16 meter brett och 6 meter djupt. Foto: Juliana Notari

Vulva-skulptur i Brasilien hyllas och hatas

Uppdaterad
Publicerad

Juliana Notaris vulva-skulptur Diva har fått stor uppmärksamhet i sociala medier. Konstverket är uppskattat av vissa – hatat av andra.

Runt årsskiftet stod den 33 meter långa, 16 meter breda och 6 meter djupa vulvan klar i konstparken Usina de arte i den nordöstra brasilianska delstaten Pernambuco. Arbetet med skulpturen har tagit drygt elva månader och tjugo personer var inblandade i att få konstverket på plats.

Konstnären Juliana Notari skriver på Facebook att konstverket är tänkt att:

”...ifrågasätta förhållandet mellan natur och kultur i vårt fallocentriska och antropocentriska västliga samhälle” och skapa diskussion om ”problematisering av kön”.

Konsten diskuteras i sociala medier

Inlägget har i nuläget över 14 000 delningar och 26 000 kommentarer. Vissa berömmer konstverket och vad Notari vill uppnå, andra är inte lika positiva. Oavsett om de som kommenterar tycker att det kan räknas som konst eller inte diskuteras verket i långa inlägg på flera olika språk. Och problematisering av kön är ett av ämnena som diskuteras.

Men det här är inte den första vulva-skulpturen som väckt känslor. År 2015 blev Anish Kapoors vulva-skulptur vid slottet Versailles utanför Paris vandaliserat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.