Harvey Weinstein, som 2020 dömdes till 23 års fängelse för våldtäkt och sexuella övergrepp mot två kvinnor, får överklaga domen. Foto: Seth Wenig/AP/TT

Weinstein beviljas att överklaga våldtäktsdom

Uppdaterad
Publicerad

Hollywood-producenten Harvey Weinstein, som 2020 dömdes till 23 års fängelse för våldtäkt och sexuella övergrepp mot två kvinnor, beviljas att överklaga domen, rapporterar NBC News.

En appellationsdomstol i New York har gett klartecken för att fallet ska presenteras för domstol igen nästa år. Då kan man antingen ställa sig bakom den fällande domen eller upphäva den. Man skulle också kunna komma fram till att rättegången bör tas om eller delvis ändra domslutet.

– Vi hoppas att domstolen kommer att se att herr Weinstein inte fick en rättvis rättegång och upphäva sin fällande dom, säger Weinsteins advokat Arthur Aidala.

Weinsteins advokater har hävdat att flera fel begicks under den första rättegången och att juryn som dömde honom inte var opartisk. Weinstein har hela tiden hävdat sin oskuld, säger Aidala.

Anklagelserna mot Harvey Weinstein kom upp till ytan i oktober 2017 och blev startskottet för metoo-rörelsen. Totalt har nästan 90 kvinnor anklagat Harvey Weinstein för sexuella övergrepp och i vissa fall våldtäkt. Ytterligare åtal väntar Weinstein i Los Angeles och London.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.