Ordförande i Wienfilharmonikerna Clemens Hellberg (till höger) sitter bredvid Rutbert Reisch, ordförande i Birgit Nilsson Foundation. Foto: TT/AFP

Wienfilharmonikerna tilldelas Birgit Nilsson-priset

Uppdaterad
Publicerad

Orkestern som ofta anses vara bland de bästa i världen får motta priset på 6,9 miljoner kronor.

Rutbert Reisch, ordförande i Birgit Nilsson Foundation, tillkännagav under onsdagen vinnaren i Konsterhuset i Stockholm.

Själv befann han sig i Wien men kunde via en direktlänk berätta för den svenska publiken att det alltså blev Wienfilharmonikerna som i oktober i år kommer motta priset.

”Birgit Nilsson älskade Wienfilharmonikerna”

– Stiftelsen är väldigt nöjd med årets pristagare och det beslut som expertpanelen tagit. Wienfilharmonikerna förkroppsligar alla de egenskaper som var så viktiga för Birgit Nilsson: fullständigt engagemang, högsta konstnärliga nivå och största möjliga mångsidighet, sa Rutbert Reisch vid tillkännagivandet och tillade även att:

– Birgit Nilsson själv älskade att arbeta med Wienfilharmonikerna på grund av orkesterns fantastiska klang och unika förmåga att ”andas” tillsammans med solister. 

Ordföranden hedrad

– De bland oss i Wienfilharmonikerna som arbetade med Birgit Nilsson högaktade och älskade henne. Vi är oerhört tacksamma och hedrade att motta ett pris som bär hennes namn och därigenom också hedrar hennes minne. Hur prissumman kommer att användas offentliggörs under ceremonin i oktober, sa Clemens Hellsberg, ordförande i orkestern, när han fick reda på nyheten.

”Aningen tråkigt val”

Kulturnyheternas kritiker Camilla Lundberg var på plats vid tillkännagivandet.

Vad tycker du om valet?

– Priset har redan gått till en sångare och till en dirigent. Den sista kvoten är att dela ut det till en institution, då passar det att dela ut priset till de traditionella Wienfilharmonikerna. Det är en aning tråkigt val men väl värda vinnare, säger hon.

Nazism och kvinnoförbud

Wienfilharmonikerna har kritiserats kraftigt av flera olika anledningar, något Camilla Lundberg tror är svårt att tvätta bort.

– De är beryktade för att vara traditionella och har bland annat haft ett kvinnoförbud som regeringen tillslut reagerade starkt på och tvingade dem att ändra sina regler. Under Hitlers tid sparkade dem alla judar och det var många, det är svårt att tvätta bort ett sådant beslut och spår av nazismen, säger Camilla Lundberg.

Orkestern kommer till Stockholm

Den 8 oktober delas priset ut i Konserthuset. Sveriges kung och drottning kommer närvara när Clemens Hellsberg mottar priset å orkesterns vägnar. Hela orkestern kommer vara på plats för att främträda under ledning av Riccardo Muti (som var den andre att tilldelas Birgit Nilsson-priset).

Läs mer om Birgit Nilsson-priset här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.