”En bunt nördar” ska hålla Wikipedia fritt från fake news

Uppdaterad
Publicerad

Wikipedia – världens största uppslagsverk – har sedan starten 2001 betraktats som en omstridd källa till sanning. Vi frågade Jimmy Wales, en av sajtens grundare, om hur pålitligt ett online-uppslagsverk som redigeras av användarna själva är i en värld som kännetecknas av informationskrig, propaganda och fake news.

Jimmy Wales, en av grundarna till världens största uppslagsverk Wikipedia, sätter stor tilltro till sina kärntrupper, wikipedianerna, som frivilligt redigerar och skriver för en av världens mest välbesökta sajter. En kunskapsbank med närmare 50 miljoner artiklar på 250 språk.

– Jag tror att en av de viktigaste sakerna för att säkerställa att wikipedia inte blir sårbart för några av vår tids svagheter, är en väldigt stark och livfull användargemenskap, som bryr sig mycket om kvalitet. Om vi tar fake news, och spridning av virala klickbeten, så har det nästan inte haft någon påverkan på Wikipedia, säger Jimmy Wales till Kulturnyheterna.

”En bunt med nördar”

Många av de som frivilligt förväntas hålla Wikipedia rent från trollkonton, desinformationskampanjer och felaktigheter har samlats i Sverige på konferensen Wikimania. Så vilka är människorna bakom världens största uppslagsverk?

– Uppemot 90 000 människor gör mer än fem redigeringar i veckan. Den här gruppen av volontärer, är en bunt med nördar som älskar information, säger Jimmy Wales och fortsätter:

– Det är fler män än kvinnor, något vi tycker borde förändras. Generellt med högskoleutbildning, yrkespersoner som har Wikipedia, som en hobby.

Vill stärka sin ställning

Tillförlitligheten på ett användargenererat uppslagsverk har diskuterats sedan starten 2001. Genom åren har företag som Microsoft, myndigheter som CIA och till och med Vatikanen, påkommits med att göra ändringar på Wikipedia för att stärka sin egen ställning.

Är Wikipedia en pålitlig informationskälla?

Ja och nej. De flesta artiklar på Wikipedia är ganska neutralt hållna. Folk kan skriva neutralt om vilket ämne som helst men de skriver gärna om sådant de behärskar och är intresserade av. Om du har många manliga tekniknördar blir sidan om USA:s USB-uttag väldigt omfattande. Medan andra ämnen tar mindre plats, säger Jimmy Wales.

Konflikter bland wikipedianer är heller inte ovanliga, bland annat om huruvida perifera fenomen förtjänar en egen wikipediasida eller inte. Två olika falanger wikipedianer står ofta i strid med varandra, så kallade ”inklusionister” som vill inkludera så mycket information som möjligt och ”exklusionister” som vill strama åt ramarna för Wikipedia.

”Bör vara neutrala”

– Vi har ofta konflikter och bråk inom användargemenskapen. Vi är människor trots allt, och människor älskar att bråka. Ofta om småsaker och teknikaliteter. Men generellt är vi överens om att vi bör vara neutrala och sträva efter hög kvalitet och seriösa källor.

Har du någonsin redigerat din egen Wikipedia-sida?

– Ja, för länge sen. Det visade sig inte vara någon bra idé, säger Jimmy Wales.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.