• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Zara Larsson. Foto: TT

”Ingen hejd på hatet mot mig”

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att bråket snurrat runt i media har även hoten mot Zara Larsson ökat. ”Jag hatar män i grupp” reagerar nu popstjärnan på sin blogg.

Det hela börjar när DN berättar för Zara Larsson att hon toppar Spotifys listor bland artister som ska uppträda på Bråvallafestivalen. Stjärnan reagerar med att fråga sig hur festivalen valt sina tio huvudakter som syns på affischerna. Alla är män.

Mats Söderlund, som för elva år sedan var aktuell med singeln ”Ding Dong Song” under artistnamnet Günther, skriver på sin Facebooksida att Zara Larsson är en ”fjortisbrud”.

Sebastian Larsson, programledare på radiostationen Bandit Rock, uppmanar sina lyssnare att ge Zara Larsson en örfil.

”Fuck alla kvinnohatare”

– Fuck Günther, fuck alla kvinnohatare! skriker Zara Larsson på scen när hon sedan uppträder på Bråvallafestivalen.

Bråket har även kantats av kontroversiella uttalanden från festivalarrangörer och hårdvinklade artiklar. Och ju mer uppmärksamhet bråket fått, desto mer hot och hat har folk riktat mot Zara Larsson.

Hashtag som topptrendar

Nu reagerar popstjärnan själv på händelserna på sin blogg. ”Idag fanns det ingen hejd på hatet emot mig. Absolut ingen hejd. Det svämmade över från alla håll och kanter och fick mig att känna mig extremt liten och obekväm.”

Hon kopplar ihop det med patriarkala beteendemönster i en punktlista, och förklarar vad hon menar med manshat. Många stöder Zara Larsson under hashtagen #backazara, som nu topptrendar på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.