Foto: TT/SVT

AF-granskning stoppar insatser för hundratals arbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget blev känt för filmvisning med popcorn. Efter en omfattande granskning säger nu Arbetsförmedlingen upp en rad avtal med utbildningsföretaget Miroi.

I dag får drygt 300 arbetslösa på tio orter runtom i landet besked om att de inte kommer att kunna fortsätta på sin utbildning eller coachning utan måste byta till en annan ort eller leverantör.

Arbetsförmedlingen har sagt upp en rad avtal med Miroi, ett utbildningsföretag som länge tillhört de största inom jobbcoachning och arbetsmarknadsutbildning.

Film och popcorn

Redan 2013 uppmärksammades Miroi av SVT Nyheter, efter hård kritik i vår stora granskning av coachföretagen. Mest omtalad blev avslöjandet att kursdeltagare i Hudiksvall fått titta på film och äta popcorn.

SVT kunde visa att Arbetsförmedlingen redan hade fått en rad larm om bolaget från både arbetslösa och olika medier. En tidigare anställd beskrev en hård företagskultur:

– På Miroi svettades man blod för att statens pengar inte enbart skulle hamna i ägarens ficka utan skulle leda till att medborgare fick det de var lovade, men ledningen ställde orimliga krav.

Tillbakavisat kritiken

Miroi har hela tiden tillbakavisat kritiken, och bolaget har också fått fortsatt förtroende från Arbetsförmedlingen inom en rad tjänster över hela landet.

Bolaget, som i dag ägs av bolaget Studentconsulting Invest, hänvisar i dag alla frågor om granskningen till sin advokat Ola Avdic. Han uppger fortsatt att bolaget slår undan anklagelserna om allvarliga felaktigheter.

– Miroi anser att kritiken från Arbetsförmedlingen är obefogad. De skäl som anges är felaktiga, menar Ola Avdic.

Brister i vårdutbildning

Så sent som för ett år sedan kunde SVT avslöja stora brister vid Mirois vårdutbildning i Uppsala, där det bland annat rådde stor brist på lärare.

– Det är många lärare som inte har något hum om ämnena som vi läser, berättade eleven Branka Jankowska.

Rektorn intygade att han tog kritiken på största allvar, och en vecka senare hade en ansvarig chef lyfts bort från verksamheten.

Miroi vill dock inte svara på frågor om de konkreta missförhållandena på enskilda orter.

– Jag vill inte uttala mig i detalj,  men generellt så anser vi att Miroi har skött sina åtaganden, säger Ola Avdic.

Bredare granskning

I fjol startade Arbetsförmedlingen, bland annat mot bakgrund av händelserna i Uppsala, en bredare granskning av Miroi. Den visade en rad brister på flera håll och har nu alltså lett till uppsagda avtal på en rad orter – där upptäckta fel inte korrigerats trots att bolaget fått möjlighet.

Hur kommer ni att agera framöver?

– Vi går just nu igenom materialet så vi kommer så småningom att agera utifrån det. Det innebär inte något konkret idag men leder troligen till rättsliga åtgärder från Mirois sida, säger bolagets advokat Ola Avdic.

Vet du mer om Miroi eller andra företag som ska hjälpa arbetslösa? Kontakta SVT:s reporter.

Hela listan – insatserna som stoppas:

Stöd och matchning, Arbetsförmedlingens kundval – på orterna:

Malmö/Lund/Helsingborg (102 deltagare berörs)

Stockholm (124 deltagare berörs)

Umeå (10 deltagare berörs)

Arbetsmarknadsutbildning inom administration – på orterna:

Lund (11 deltagare berörs)

Umeå (10 deltagare berörs)

Serviceutbildning med fördjupningar – på orten:

Nyköping (13 deltagare berörs)

Lokalvårdsutbildning – på orterna:

Huddinge (16 deltagare berörs)

Luleå (6 deltagare berörs)

Trollhättan (14 deltagare berörs)

Umeå (6 deltagare berörs)

Varberg (6 deltagare berörs)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.