Foto: SVT

Allt fler gulduppköpare anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Stigande guldpriser lockar många privatpersoner att försöka sälja sitt guld men handeln drar också till sig oseriösa aktörer.

Guldpriserna har stigit kraftigt de senaste åren och har man guld hemma kan man tjäna många tusenlappar på att sälja det till en handlare, något som kan bli extra lockande i januari när det är tunt i plånboken. Att privatpersoner säljer guld till uppköpare blir allt vanligare men det blir också anmälningarna om oseriösa aktörer.

-Jag tror att folk idag är mer medvetna om att de faktiskt har ganska mycket pengar hemma i sina byrålådor, säger Lotta Magnusson, guldsmed i Hudiksvall.

SVT granskar guldhandeln

Näthandel mest anmäld

Det är inte längre skambetonat att sälja till exempel ärvda guldsmycken, enligt de Guldsmeder vi pratat med. Förr såldes guld i stort sett alltid över disk i en guldsmedsbutik öga mot öga. Men idag finns många aktörer som reser runt och köper upp guld och andra som jobbar enbart över nätet och tar emot guldet per post. Samtidigt som priserna stigit och branschen växt så har också anmälningarna till Konsumentverket ökat. 63 anmälningar i fjol kan jämföras med 26 anmälningar för 2010 och 2011 tillsammans. De flesta gäller handeln via nätet, och Konsumentverket råder säljaren att vara noggrann.

Väg guldet i förväg

-Jämför noga olika erbjudanden och läs igenom alla avtalsvillkor noga för att förstå vad erbjudandet gäller.

-Man kan också gärna väga sitt guld själv innan, och få flera olika värderingar innan man bestämmer sig, säger Maria Johansson på Konsumentverket.

Även Rikspolisstyrelsen har reagerat på den nya guldhandeln. Lagen är inte skriven för internethandel och kräver till exempel att den lokala polisen får papper på alla uppköp för att förhindra handel med stöldgods. Men nätföretagen kan vara baserade i helt andra länder och reglerna blir då svåra att både att följa och att kontrollera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar guldhandeln

Mer i ämnet