Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tagit ett rejält kliv in i den politiska stugvärmen under årets Almedalsvecka, säger Mats Knutson. Foto: Adam Ihse/TT

ANALYS: Ett rejält kliv in i stugvärmen för Jimmie Åkesson

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tagit ett rejält kliv in i den politiska stugvärmen under årets Almedalsvecka. Mötet med KD-ledaren Ebba Busch Thor bryter definitivt partiets isolering. Nu ökar pressen på Moderatledaren Ulf Kristersson.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det var ganska logiskt att SD-ledaren Jimmie Åkesson fick avsluta årets Almedalsvecka, en vecka som präglats av tisdagens möte mellan Åkesson och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Jimmie Åkesson har länge talat om ett konservativt block i svensk politik, och för honom har mötet med KD-ledaren därför stor symbolisk betydelse.

Splittrade kristdemokrater

Kristdemokraterna är visserligen splittrade i synen på SD, men Ebba Busch Thor har uppenbart bestämt sig att driva igenom sin linje, trots internt motstånd. Frågan är dock hur Ulf Kristersson agerar. Han är hårt trängd i frågan i sitt parti, som är delat i synen på SD.

Oavsett vilken väg han väljer riskerar han att skapa internt missnöje. Därför har han hittills legat lågt, vilket gett Ebba Busch Thor möjligheten att ta initiativet.

Vill locka konservativa väljare

Kristdemokraternas strateger räknar med att detta ska gynna det egna partiet. Siktet är inställt på att locka konservativa väljare, och bland dessa utgör inte samtal med SD något hinder. För Moderaterna är läget annorlunda. I storstadsområdena finns många liberala moderater, som absolut inte vill se ett samarbete med SD.

På söndagen tog dock Jimmie Åkesson ytterligare ett steg för att försöka bredda bilden av sitt parti. Han lanserade ett förslag om att dra in allt bistånd till länder som förföljer homosexuella eller förbjudit homosexualitet.

Framför allt handlar det om muslimska länder, men utspelet ska också ses som ett första steg för att försöka blidka hbtq-rörelsen. Sverigedemokraterna har länge anklagats av sina politiska motståndare för att vara homofober och bjöds till exempel inte in när Pride-veckan anordnade en partiledardebatt inför valet förra året.

Kritiserar ”vänsterliberaler”

I talet på Almedalens scen i dag kretsade dock det mesta kring partiets traditionella budskap. Jimmie Åkesson valde en nationalistisk ansats när han talade om Sveriges historia och framväxt, men också när han beskrev hur Sverige ska byggas vidare. Han gick till hårt angrepp på vad han kallar ”vänsterliberalerna” som han menar har ”förstört vårt land”.

Talet präglades av hårda attacker på de politiska motståndarna och uppenbart känner SD-ledaren ett behov av att växla upp retoriken. Vi har tidigare i veckan hört både Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson skärpa tonen i frågor som rör migration, integration och brottslighet. Åkessons slutsats idag är att han behöver vässa budskapet ytterligare i dessa frågor.

Sabunis debut

En annan partiledare som anlände till Almedalen med stora förväntningar på sig var Nyamko Sabuni, nyvald partiledare för Liberalerna. Hennes tal var dock kliniskt rent från kontroversiella besked, vilket kan tolkas som att hon helst av allt vill lugna och ena ett parti som varit djupt splittrat det senaste året.

Men hon gick samtidigt miste om möjligheten att peka ut en tydlig färdriktning för partiet och därmed möjligheten att göra sig själv till huvudperson för debatten. Den rollen lyckades i stället Ebba Busch Thor skickligt lägga beslag på. Även om hon får intern kritik för sitt närmande till Åkesson slapp hon i allt väsentligt frågor om abortpolitiken, vilket Kristdemokraterna ser som en fråga de bara kan förlora på.

Miljö och klimat fortsatt på agendan

I övrigt var det en vecka där Miljöpartiets nya språkrör Per Bolund inte oväntat valde klimatpolitiken som huvudtema för sitt premiärtal i Almedalen och där finansminister Magdalena Andersson fick rycka in som ersättare för statsministern. Stefan Löfven valde ju att åka till Ullared i stället, för att framstå som lite mer folklig.

Som vanligt genomfördes flera tusen seminarier under Almedalsveckan och det dominerande temat var hållbarhet, miljö och klimat. Lite mindre folk än vanligt kom hit i år, men om det är ett trendbrott eller om det är en tillfällig nedgång sommaren efter ett valår är för tidigt att dra några slutsatser om.

Almedalsveckan har dödförklarats många gånger under årens lopp, men hittills visat en enastående överlevnadsförmåga. Förutsättningen för att klara sig och utvecklas framöver är dock att ideella organisationer och rörelser har råd att närvara. Där har Almedalsveckan en läxa inför nästa år.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.