I podden ”Alla våra ligg” bjuder Anna Dahlbäck och Amanda Colldén in sina sexpartners för att prata öppet om sex. Foto: Skärmdump från Anna och Amandas Youtube-kanal

Anna och Amandas sexpodd hjälper tjejer få orgasm

Uppdaterad
Publicerad

Det är känt att män får mer orgasm än kvinnor vid sex. Men Anna Dahlbäck och Amanda Colldén har valt att tala öppet om den kvinnliga orgasmen – för alla som vill lyssna.

– Man ska låtsas att man är en vit man och våga ta för sig, säger Anna och Amanda.

Anna Dahlbäck och Amanda Colldén är 27 och 28 år gamla och har varit vänner sedan 11-års åldern. Idag har de podden ”Alla våra ligg” tillsammans och talar öppet om olika sexuella upplevelser, fantasier och förstås – den kvinnliga orgasmen.

– När det kommer till sex är det viktigt att också tjejer vågar köra på. Män är ofta i prioritet och som tjej kan man hamna i skymundan. Jag brukar tänka att man ska låtsas att man är en vit man. Och våga ta för sig, säger Amanda.

Nästan alla män kommer

Att män får mer orgasm än kvinnor kallas idag för orgasmglappet. I en amerikansk studie uppgav 95 procent av de heterosexuella männen att de nästan alltid får orgasm vid sex med en kvinna.

Bland heterosexuella kvinnor var samma siffra endast 65 procent.

Läs mer: Orgasmglappet – ”En strukturell orättvisa”

– Kanske måste man känna lite mer ilska och tänka: ”Varför får inte jag komma då min partner får? Varför är det inte en självklarhet att jag ska få samma njutning?”, säger Anna och Amanda. Foto: Skärmdump från Anna och Amandas Youtube-kanal

Vad kan man göra för att ändra på det här?

– Visst, kvinnors anatomi är annorlunda och det kan ta längre tid för tjejer att komma. Men man måste kanske känna lite mer ilska och tänka: ”Varför får inte jag komma då min partner får? Varför är det inte självklart att jag ska få samma njutning?”, säger Anna och Amanda.

TV: Sexologens tips för att uppnå orgasm

– Det är viktigt att utforska sig själv och ta sig tiden. Kanske ge det 15 minuter per dag och pröva sig fram samtidigt som man försöker bli av med pressen. Tänker man ”nu ska jag somna, nu ska jag somna” så somnar man ju aldrig. Det är lite samma sak med orgasm. Man kan ge det 15 minuter, göra något annat och sedan försöka igen nästa dag.

Glada fans har fått orgasm

Podden, som startade i september 2016, var till en början anonym. Men i april i år kom Anna och Amanda ut i offentligheten med sina riktiga identiteter.

Poddmakarna berättar att de var nervösa till en början.

– Vi funderade en del på hur det skulle tas emot. Vi har ju berättat så personliga saker i podden, som detaljer om könssjukdomar och fantasier. Men vi har verkligen bara fått positiv respons från lyssnarna. De är tacksamma för att vi vågar vara öppna.

– Det vanligaste mejl vi får är från tjejer som berättar att de äntligen fått sin första orgasm. Och det gör oss så glada att höra.

Fakta om orgasm

Orgasm betyder klimax och klimax i sin tur betyder ”intensiv höjdpunkt”. Orgasmen kan alltså beskrivas som toppen eller höjdpunkten på en sexuell känsla.

  En orgasm kan kännas som nästan ingenting och ibland känns den i hela kroppen. Rent kroppsligt innebär en orgasm snabba muskelsammandragningar kring könet, högre puls och blodtryck och lite snabbare andhämtning.

Det vanligaste sättet för kvinnor och män att få orgasm är genom att stimulera klitoris- eller penisollonet och det finns inga fysiologiska förutsättningar som säger att det skulle vara lättare eller svårare att få orgasm beroende på om man är kvinna eller man. Man kan också få orgasm genom anal-, g/p-punkt- och vaginalstimulering samt genom att knipa med bäckenbottenmuskulaturen. Vissa kan få det bara genom att fantisera eller tänka sexuellt upphetsande tankar.

Det finns inga exakta instruktioner på hur man gör för att få orgasm. Det är en individuell känsla och upplevelse som därför kan vara svår att beskriva.

Ett bra sätt att komma närmare orgasm är att träna. Prova på dig själv och lär känna din kropp så är det lättare i samspelet med en partner.

Källa: RFSU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.