Flera medier har uppmärksammat Aye Alhassanis fall och många har reagerat på hennes historia i sociala medier. Foto: Privat/TT

Aye slåss för sin rätt att bära slöja – polisanmäler trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Aye Alhassani fick inte jobb på SAS eftersom hon bär slöja. Den senaste veckan har hon fått ta emot hot och hat och nu väljer hon att polisanmäla trakasserierna.

I förra veckan skrev SVT Nyheter om Aye Alhassani, 23, som sökt sommarjobb som incheckningspersonal på flygbolaget SAS. Eftersom hon bär slöja fick hon inte jobbet.

SAS lutar sig på en EU-dom som ger företag rätt till att neka anställda att klä sig som de vill. Domen gör det möjligt för arbetsgivare att neka arbete för de som bär synliga religiösa symboler.

Hat, hot och trakasserier

Flera medier har uppmärksammat fallet och många har reagerat på Aye Alhassanis historia i sociala medier.

De senaste dagarna har hon fått ta emot mycket stöd och hyllningar för sitt agerande men också hot, hat och trakasserier. Det har varit näthat, sms och telefonsamtal.

– Jag har fått starka reaktioner från båda hållen. Många tycker att det jag gör är rätt och hyllar mig för att jag står upp mot diskriminering. Stödet kommer inte bara från beslöjade kvinnor utan från alla som förstår att jag gör det här för alla, berättar hon för SVT Nyheter.

LÄS MER: Aye, 23, bär slöja – får inte jobb på SAS

”Folk som är hatiska låter mer”

De negativa kommentarerna vill hon inte prata om, hon säger att hon har försökt undvika att läsa dem och att hon har raderat många meddelanden.

– Jag tar bort allting. Jag låter det inte stoppa mig. Jag har fått mer stöd än hat, men folk som är hatiska låter mer.

Dessutom sprids nu gamla bilder på internet på Aye där hon inte bär slöja. Hon har nu valt att polisanmäla att bilderna sprids och polisen utreder nu detta.

– Bilderna som sprids är från 2009 och 2013. Den ena bilden är från en blogg och den andra från Pinterest, berättar hon för SVT Nyheter.

Aye: Därför bär jag slöja nu

Aye Alhassani började bära slöja för tre år sedan och försökte då radera alla gamla bilder från internet och sociala medier.

– Att bära slöja var ett val som jag ville göra. Det är något som jag mår bra av. Jag är mer religiös nu men också mer öppen för andra människor, berättar hon.

Vad säger du till dem som tycker det är konstigt att du bär slöja nu men inte för några år sedan?

– Ingen person står fast på samma plats hela livet. Ingen ska kunna ta mitt val ifrån mig. När man väl valt att börja bära slöja så är det inte okej för andra att gå tillbaka i någons förflutna och gräva fram gamla bilder.

Kan du förstå de som tycker att man inte borde få ha slöja på sig på jobbet?

– Jag kan tycka att det är ganska trångsynt. Det är inte så att jag kommer trycka på någon annan min religion. Om du blir förnärmad av att se någon med slöja så ligger problemet hos dig. Och när företag väljer att använda en sådan här policy, så blir det ännu mer ensidigt.

LÄS MER: Svenska storföretag tillåter religiösa symboler

Större fråga än ett jobb

Aye känner sig missförstådd av många som trodde att hon var sur för att hon inte fick det tillfälliga jobbet. För henne är det en mycket större fråga än så.

– Jag står för att alla ska kunna vara precis som de är och att samhället ska acceptera oss alla. Man ska kunna bära kors, tatueringar eller slöja. Det handlar inte om att jag inte fick jobbet, det handlar om att en sådan här policy diskriminerar människor. Det känns som att det går bakåt.

Har du någon förståelse för SAS agerande?

– Jag har en vän som jobbar på SAS med slöja och hon har exakt samma tjänst som den jag sökte. Policyn är alltså ny men den påverkar inte de tidigare anställda. Det betyder alltså att SAS har anställda med slöja trots denna policy. Så varför införa en policy som får sina egna anställda att inte känna sig lika hemma?

Rädd för att fler företag följer SAS

Hon är besviken på företaget SAS och är rädd för att fler företag ska ställa sig bakom den policy som förbjuder religiösa symboler.

Vad hoppas du att detta kommer att leda till?

– En förändring. Jag vill att alla tar ställning emot det här. Alla ska få vara som de är och ingen ska behöva diskrimineras för hur de väljer att se ut.

Hur går det med jobbsökandet nu?

– Jag har inte sökt fler jobb, men jag har fått en massa erbjudanden. Men jag har inte tackat ja till något. Nu vill jag fokusera på det här fallet istället, det är det viktigaste just nu.

LÄS MER: ”Kvinnor kommer inte ta av sig slöjan för att företag kräver det”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.