Åklagare ska ta del av Estoniadokumentären – efter begäran om överprövning

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare vid Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet har fått begäran om överprövning i Estoniaärendet på grund av att det kommit fram nya omständigheter.

I en ny dokumentärfilm om Estoniakatastrofen, som visades tidigare i höstas på Dplay, väckte frågor om hur olyckan egentligen gick till. I dokumentären filmar dykarna ett tidigare oupptäckt hål i skrovet.

Flera partier, däribland SD och KD, har sedan krävt att nya dykningar ska genomföras. Även Estland kräver att nya dykningar ska genomföras och vill göra det innan nästa sommar.

På tisdagen meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande att åklagare vid Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet har fått begäran om överprövning i ärendet.

”Kommer ta del av dokumentären”

– Jag har fått ärendet och ska nu sätta mig in i det. I den begäran som kommit in hänvisar man till uppgifter i den tv-dokumentär som nyligen visats. Jag kommer därför att ta del av dokumentären. Vad som i övrigt behöver göras innan jag beslutar om jag ska återuppta förundersökningen eller inte kan jag i dagsläget inte svara på, säger kammaråklagare Karolina Wieslander.

Åklagarmyndigheten skriver att de inte har någon mer information att lämna kring ärendet i nuläget.

”När ny information finns om ärendet kommer det att publiceras i ett nytt pressmeddelande”, skriver Åklagarmyndigheten.

Förliste 1994

Estonia förliste den 28 september 1994 på öppet hav under färd från Tallinn till Stockholm. 852 personer förolyckades. En brottsutredning bredrevs om ärendet men den lades ned av åklagare 1997.

Beslutet att lägga ned förundersökningen begärdes överprövat till en överåklagare och slutligen till riksåklagaren som 1999 beslutade att inte återuppta förundersökningen eftersom de brott som förundersökningen omfattade var preskriberade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.