– Det är ju kända fakta, men naturligtvis oroande. Det är en skarp vidräkning med kommunerna som arbetsgivare. Yrkets status har sjunkit kraftigt under kommunaliseringstiden sedan 90-talets början och det är ett misslyckande för kommunaliseringen.
Jan Björklund (FP) anser att rapporten visar behovet av att skolan åter bör förstatligas.
– Min slutsats är den. Det undersökningen visar är att lärarna är missnöjda med kommunerna som arbetsgivare, säger Björklund.
Är inte det att skjuta ifrån sig ansvaret?
– Nej, tvärtom, det är de som har ansvaret. Mitt ansvar är att vända utvecklingen nu.
”På väg att vända”
Björklund anser inte att resultatet underkänner alliansregeringens åtgärder – som många gånger syftat just till att höja yrkets status.
– Nej absolut inte, tvärtom. Det leder till slutsatsen att vi måste fortsätta på den vägen, säger han.
Björklund betonar också att söktrycket till lärarutbildningen ökat de senaste åren.
– Det är på väg att vända, men det kommer naturligtvis att ta tid.
TT: Så du menar att ni gör tillräckligt?
– Nej, vi måste göra ännu mer. Vi måste fortsätta höja lönerna och fortsätta att höja statusen.
Ibrahim Baylan (S) kritiserar Björklund
Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Ibrahim Baylan håller inte med Jan Björklund. Han menar att rapporten visar att regeringen inte vidtagit rätt åtgärder för att vända utvecklingen.
– Snarare har många av regeringens åtgärder förvärrat situationen tror jag, säger han.
Ibrahim Baylan anser att staten bör ta ett större ansvar för skolan, men han delar inte Jan Björklunds uppfattning om att skolan bör förstatligas. I stället kritiserar han Björklund för att skylla ifrån sig på kommunerna:
– Ska man få en vändning måste alla vara med att ta sitt ansvar. Då duger det inte att skylla ifrån sig, som högsta ansvarig sedan åtta års tid.
Ibrahim Baylan lyfter fram det egna förslaget om en statlig ”kompetensförsäkring” för lärare som exempel på en åtgärd som han nu tror behövs. Enligt förslaget skulle alla lärare garanteras fortbildning. Att ta bort krav på administration och pappersarbete för lärarna lyfter Baylan också fram som viktigt.
– Det handlar i stort om att förbättra arbetsmiljön och stärka tilliten, säger han.
Tror fler vill bli lärare
Trots att rapporten alltså ger en mycket negativ bild av hur lärare upplever sitt yrke tror Jan Björklund att tillräckligt många kommer att vilja bli lärare i framtiden.
– Det är på väg uppåt nu. Bottenåret för lärarutbildningen var 2008. Sedan dess har antalet förstahandssökande ökat med 65 procent. Det är en väldigt kraftig ökning och det är väldigt positivt. Så långsamt, långsamt är en vändning på gång.