• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bostadsbristen slår hårt mot företag i Stockholm. Det menar både Daniella Waldfogel och Alan Mamedi. Foto: Privat

Bostadsbristen slår mot företag – får svårt att rekrytera

Publicerad

Företag i Stockholm upplever att det är svårt att rekrytera personal på grund av bostadsläget i staden. Tech-bolaget Truecaller menar att bostadsbristen innebär svårigheter vid nästan nio av tio rekryteringar.

– Det är generellt ett stort problem, säger bolagets vd Alan Mamedi.

Bristen på bostäder i Stockholm slår inte bara hårt mot enskilda personer. Flera företag vittnar om att kandidater som är aktuella för anställning riskerar att välja andra europeiska städer framför Stockholm på grund av bristen på bostäder.

Företaget Truecaller, som ägnar sig åt både nummerupplysning och betaltjänster, har i dag ungefär 100 anställda i Stockholm. De menar att bristen på bostäder är ett stort problem.

– Det är någonting som alla måste ta med i sin kalkyl när man ska få hit talanger från andra länder, säger vd Alan Mamedi.

Försöker ordna bostad

Han säger att det finns ont om ingenjörer och utvecklare i Sverige, och att Stockholm tappar i konkurrens med till exempel Berlin i Tyskland på grund av bostadsbristen. Det som finns är oftast dyra andrahandskontrakt, säger han. 

– När en väldigt stor del av lönen går dit så är det klart att det hämmar oss.

Truecaller försöker lösa problemet genom att själva ordna andrahandskontrakt åt nyanställda.

– Men det är ett dyrt alternativ som har vissa begränsningar och som inte är långsiktigt, säger Alan Mamedi.

”Människors framtid krossas”

På Stockholms handelskammare delar man den bild som Truecaller ger. År 2015 genomförde de en undersökning i ämnet, där drygt hälften av företagen uppgav att bostadsbristen försämrar möjligheten att rekrytera rätt personal.

Situationen har knappast blivit bättre om man får tro Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef.

– Det är många som vill hit och jobba, men de hämmas av att det är svårt att få in en stadig fot på bostadsmarknaden. Människors framtid krossas och det slår mot företagens möjlighet att vara konkurrenskraftiga och att utveckla nästa tjänst eller produkt.

Vilket ansvar ligger på företagen att själva ordna boende?

– Jag tror att det är många som försöker, men att ordna boende är inte deras kärnverksamhet. Det borde finnas en bostadsmarknad som kan lösa de problemen, säger Daniella Waldfogel. 

Bolund (MP): Ska fungera som komplement

SVT Nyheter har sökt bostadsminister Per Bolund (MP) via hans presskontakt för en telefonintervju, men fått en skriftlig kommentar som svar.

Han säger att andrahandsmarknaden ska vara ett komplement till den ordinarie bostadsmarknaden, och att riksdagen har tagit beslut om nya lagar som gör det otillåtet att ta ut en ”oskälig” hyra vid uthyrning av hyresrätter i andrahand.

”Under lång tid har det byggts för få bostäder i Sverige och effekterna märks inte minst för unga som får svårt att flytta hemifrån. Nu byggs det mer än på länge och vi kommer fortsätta arbeta för att ytterligare höja byggtakten”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.