• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Det finns inget stöd för att Sverige sticker ut negativt när det gäller våldtäktsanmälningar, säger Stina Holmberg, forsknings- och utredningsråd, till DN. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brå: Skev bild av svenska våldtäktssiffror

Publicerad

EU-statistiken visar att Sverige är det land där flest våldtäkter anmälts under åren 2013-2017, 63 anmälningar per 100 000 invånare. Det är mer än 30 gånger fler än Grekland, där endast två våldtäkter per 100 000 invånare anmälts under tiden.

Men enligt en ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) är det till stor del är juridiken som gör att Sverige sticker ut, rapporterar Dagens Nyheter.

Definitionen skiljer sig åt

Studien har jämfört Sverige med Norge, Danmark, Tyskland och England/Wales, och visar att definitionen av våldtäkt skiljer sig mycket från land till land. En annan skillnad är hur lagen ser på sexuella övergrepp på barn under 15 år, där det i Sverige alltid anses vara våldtäkt.

Ytterligare en skillnad är att flera våldtäkter som begås av samme gärningsman mot samma offer i många länder räknas som ett brott. I Sverige räknas alla individuella övergrepp som separata brott.

Jämförelse med Tyskland

Om vi i Sverige skulle räkna på samma sätt som i Tyskland skulle vi hamna någonstans i mitten av anmälningsfrekvensen i Europa, enligt Brå.

– Det finns inget stöd för att Sverige sticker ut negativt när det gäller våldtäktsanmälningar, säger Stina Holmberg, forsknings- och utredningsråd, till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.