Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Breivik får nej till villkorlig frigivning

Uppdaterad
Publicerad

Den norska terroristen Anders Bering Breivik får avslag på sin ansökan om villkorlig frigivning. Det beslutade en enig tingsrätt under tisdagseftermiddagen, rapporterar NRK.

Tingsrätten i Telemark konstaterar att Breivik inte har förändrats utan drivs av samma uppfattningar som när han 2011 mördare 77 personer i ett terrordåd på Utöya och i Oslo.

Hans försvarare uppger till NRK att Breivik kommer att överklaga beslutet.

Tar avstånd från våld

Förhandlingarna har pågått under tre dagar och Breivik har varje dag tagit med sig affischer och papper med nazistiskt innehåll. Han gjorde flera gånger nazistiska hälsningar, bland annat riktat mot domaren.

Breivik hävdade samtidigt att han nu tar avstånd från våld.

– Jag ber om förståelse för att man kan vara nazist utan att vara militant. I dag tar jag starkt avstånd från våld och terror samt målen i manifestet. Jag ger dig härmed mitt hedersord att detta ligger bakom mig för alltid, sa Breivik.

Rätten: ”Saknar empati”

Rätten anser inte att Breivik är trovärdig.

”Den anklagade verkade sakna empati och medkänsla för offren för terrorn. Han uttryckte verbalt sorg över de drabbade. Men samtidigt försvarade han och möjligen legitimerade han sitt agerande med att de flesta som drabbades på Utöya inte var barn, utan personer med ”ledarpositioner”. Detta trots att han ska veta att bland de dödade fanns barn så unga som 14 år”, står det i beslutet.

Enligt rättspsykiatern Randi Rosenqvists är Breivik är fortfarande en farlig man.

– Statistiskt sett är möjligheten till nytt våld stor vid skyddstillsyn, säger Rosenqvist.

Ny prövning varje år

Anders Bering Breivik dömdes 2012 till 21 års fängelse, ett straff som kan förlängas om han fortsatt anses vara ett samhällshot. Efter att han nu ha avtjänat tio års har han haft rätt att till domstolsprövning av villkorlig frigivning. Han kan begära en ny provning om ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.