Foto: SVT

Chatt om äldre som faller

Uppdaterad
Publicerad

Yngve Gustafson, överläkare och professor och känd från tv-programmet Sveriges bästa äldreboende, chattade med SVT:s läsare och tittare. Hur gör man för att förebygga fallskador och hur kan äldre rehabiliteras?

Moderator: Hej och välkomna till chatten! Nu kommer Yngve Gustafson att svara på era frågor!

Anki Blomqvist: Jag har tänkt på att det kanske inte är så bra med rullator om det inte är helt nödvändigt. Man tränar ju inte balansen. Hur ser du på det?

#frittfall

Yngve Gustafson: Hej Anki! Det man vet är att man inte ska börja med rollator för tidigt, eftersom man tappar balansförmåga. Men har man börjat falla kan rollatorn vara ett viktigt hjälpmedel. Det är viktigt att träna balans om man använder hjälpmedlet. Ta gärna hjälp av sjukgymnast!

Arbetsterapeut Annika: Vet du om det finns evidens för förebyggande hembesök hos äldre personer. I syfte att bl a förebygga fallskador. 

Yngve Gustafson : Hej! Jag kan inte säkert svara på om det finns någon sådan studie. Effekten på fallolyckor av förebyggande hembesök är bristfälligt studerat. Det är oftast inte fokus på fallolyckor. Men jag efterlyser fler sådana studier. 

Andreas: Varför finns eller utvecklas inte speciella underkläder med tjockare stoppning som skyddar känsligare delar som höfterna? Skulle gärna köpa dessa. Jämför med krockkuddar i bilar.

Yngve Gustafson : Hej! Det har funnits i 20 års tid, så kallade höftskyddsbyxor. De finns i olika varianter, med mjukt eller hårt skydd. De finns vissa kommuner som erbjuder dessa och vissa apotek som säljer. De kan dock vara svåra att sätta på sig och de är inte alltid så bekväma. 

Megan (Mona Ekelund): Har man någonsin kontrollerat och utrett all ev medicin-påverkan hos den gamla efter en fallolycka ? De flesta gamla har ju MÅNGA medikamenter, .som man vet kan påverka .... Finns det statistik?

Yngve Gustafson : Hälften av fallolyckorna hos människor med demenssjukdom orsakas av läkemedelsbiverkningar. Och studier där man har tagit bort olämpliga läkemedel har minskat både fallolyckor och frakturer.

Matts Norlin: Äldre människor behåller gärna sina skor länge. De sk Foppatofflorna kan vara extra farliga då man relativt snart slitit ner det räfflade mönstret under. Jag vet själv hur lätt det är att få vattenplaning med dessa om man stiger på en våt yta. Detta borde uppmärksammas.

Yngve Gustafson: Det är självfallet viktigt och det finns studier där man försett människor med bra fotbeklädnad. De visar på resultat. Foppatopplor är dock inte specifikt studerat. 

Rudiger: Hur kan man försöka minska riskerna för att man ramla?

Yngve Gustafson : Det finns många orsaker till att äldre ramlar. Det viktigaste är att göra en individuell fallriskbedömning och undanröja så många riskfaktorer som möjligt, till exempel olämpliga läkemedel och om möjligt förbättra synen och träna balansen. Behandla även eventuell undernäring!

Claes Sjödahl: Hej Yngve, Hur många av de som faller äter blodtrycksmedicin? Mvh Claes

Yngve Gustafson : Hej! Jag har inga exakta siffror men man kan nog räkna med att 2/3 av de som ramlar äter blodtrycksmedicin. Många har för många blodtrycksmediciner. Men ett mycket högt blodtryck kan också leda till att man ramlar. 

Maggan: Ofta yr och med darrningar i hela kroppen vad kan detta bero på 

Yngve Gustafson: Hej Maggan! Jag skulle börja med att kontrollera blodtrycket. Det kan även beror på att man har lågt blodsocker eller annat.

Jenny: Vad är orsaken till balansrubbningar vad kan göras för att förbättradetta

Yngve Gustafson: Hej! Balansen är ett samspel mellan flera funktioner i kroppen, balansorganet i innerörat, blodtrycksregleringen, synen, nervsystemet och muskler. Man måste utreda vilka funktioner som är påverkade. Balansträning kan ha god effekt och man bör se över medicineringen. 

Evelina: Äldres reaktionsförmåga måste väl också spela in för att undvika fall? Reagerar man snabbt och om armar och ben hänger med kan fallskador minskas. Kan reaktionsförmågan behållas och tränas upp?

Yngve Gustafson: Hej! Den kan tränas upp, men oavsett om man tränar kommer den att långsamt bli sämre i takt med att man blir äldre. Datorspel och gymnastik kan användas. 

Janne: Hur rehabiliterar man äldre?

Yngve Gustafson: Hej! Effektiv rehabilitering kräver ett kompetent team av flera yrkesgrupper. Det som främst skiljer äldres rehabilitering från yngres är att äldre drabbas av fler komplikationer, bland annat fallolyckor. Många äldre har näringsbrist, vilket innebär att träningen kan bryta ner den äldres muskler. Man måste alltså tänka på flera saker samtidigt. 

Robert: Vid vilken ålder är benskörheten så stor att man riskerar att få ben- eller armbrott vid fall som man klarat bra som ung?

Yngve Gustafson: Hej! Man kan förenklat säga att hos kvinnor ökar benskörheten när menstruationen har upphört. Men de flesta människor förlorar någon procent av benmassan per år vid ett normalt åldrande. Så det finns ingen specifik ålder. 

Matts Norlin: Finns det nån statestik visande mängden fallolyckor relaterade till halt väglag vintertid? Förra hösten lade jag ett sk medborgarförslag till Umeå kommun med en begäran att ordna täkta upplag av sand för (gratis) avhämtning på stadens återvinnsingscentraler under vintern. I dag erbjuder kommunen gratis hämtning under två (2) kvällar, samma vecka i oktober även i år. Förslaget skulle kunna göra att man samordna en resa till återvinningen med sandhämtning och även vinna miljövinster. Kommunen remiterade förslaget til tekniska nämnden som visserligen fått ett stort besparingskrav på sig men man drog på beslutet som kom i maj vill jag minnas och att det var negativt. Man hänvisade till ökae personalkostnader (vi har väl alla sett hur hårt belastade personalen på åv-centaraleran är) och att täckningen kostar pengar samt att förmodligen skulle kostnaden för sand öka (vilkel verkligen är förhoppningen) Detta ”icke-kostnadesförslag” borde vara vettigt i flera städer och samhällen.

Yngve Gustafson: Hej! Halkolyckor utgör en liten del av äldres skador. Men det finns ett samband mellan halt väglag och olyckor. Men få äldre går ut när det är halt ute, så de som kommer in till sjukhusen och har halkat är ofta medelålders. 

IrBa: Finns det något program på TV som kan hjälpa äldre att träna regelbundet?

Yngve Gustafson: Hej! Människor med stor risk att falla bör tränas av kompetenta sjukgymnaster, för att träningen ska vara effektiv och säker. På MSB på nätet så finns det en film om hur man ska bära sig åt för att förebygga fall. 

Moderator: Tack för så många bra frågor och tack till Yngve! Nu avslutar vi chatten!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#frittfall

Mer i ämnet