”Hackergrupperna funkar nästan som företag” hör SVT:s tech-korrespondent Alexander Norén om hackerattacken. Foto: SVT

Coop-butiker hölls stängda under helgen – inget besked för måndag

Uppdaterad
Publicerad

It-attacken har lamslagit företag i en rad länder. I Sverige har Coop drabbats hårdast – och dagligvarukedjan har tvingats hålla majoriteten av butikerna stängda under helgen. Ännu finns inget besked för måndagen.

Värmland, Norrbotten, Tabergsdalen, Varberg, Gotland och Oskarshamn. Det är några av de platser i Sverige där Coop har kunnat hålla öppet under helgen.

På söndagsmorgonen uppgav Coop att ytterligare ett par hundra butiker runt om i landet skulle kunna öppna tack vare att de kan använda sig av butikens egna app för mobila betalningar. Lösningen är dock inte möjlig för alla butiker.

Global it-attack

Coops presstjänst kunde vid 16-tiden på söndagen inte ge något besked om hur många av deras runt 800 butiker som skulle kunna öppna på måndagen.

– Det som är positivt är att vi kan öppna fler och fler butiker runt om i landet, säger Kevin Bell, pressekreterare för Coop.

Utsattes för en cyberattack

Det var i fredags kväll som matkedjans kassasystem lamslogs av en cyberattack. Kevin Bell säger till Ekot i Sveriges Radio att man polisanmält det som inträffat.

Attacken var dock inte riktad mot just Coop utan det amerikanska företaget Kaseya, vars mjukvara i sin tur används av Coops leverantör Visma Esscom.

Förutom Coop har även Apotek Hjärtat, tågbolaget SJ och bensinkedjan St1 upplevt störningar. Men hårdast drabbat är alltså Coop.

Fabian Mogren, vd på Visma Esscom, säger att de måste återställa datorerna lokalt i butikerna.

– Vi har ett par hundra man på det här som jobbar dygnet runt, dator för dator, butik för butik, säger Fabian Mogren till TT.

Han vill inte spekulera i hur lång tid det kan ta.

– Det finns bara ett sätt att äta en elefant, och det är en tugga i taget, säger Mogren till TT.

Över 1 000 företag drabbade

Det är inte bara i Sverige som företag har drabbats. Enligt nyhetssajten Bloomberg, som hänvisar till it-säkerhetsfirmorna Huntress Labs och Eset, har över 1 000 företag i elva länder drabbats.

Syftet med attacken är, enligt flera it-säkerhetsexperter, att försöka pressa företag på pengar. Enligt John Hammond på Huntress Labs har flera av de drabbade företagen nu fått krav på att betala allt ifrån tiotusentals kronor till tiotals miljoner kronor i lösensummor, rapporterar NY Times.

Försvarsministern: ”Allvarligt”

I en intervju med SVT Nyheter säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) att han ser allvarligt på cyberattacken.

– I ett annat säkerhetspolitiskt läge kan det vara statsaktörer som angriper oss på det här området för att släcka ner samhället och skapa kaos, säger Hultqvist.

USA:s president Joe Biden har beordrat att it-attacken ska utredas. Ett av de prioriterade målen för utredningen är att ta reda på vem som ligger bakom angreppet.

– Till en början trodde vi inte att det var den ryska regeringen, men vi vet ännu inte, säger Biden vid en pressträff, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Global it-attack

Mer i ämnet