Varje gång en covidsmittad person går på toaletten följer virus med ut i avloppet. Detta kan sedan mätas i laboratorium, vilket görs på flera platser i Sverige. De senaste proverna, från i måndags, visar på ökade virushalter i avloppsvattnet i Örebro, Stockholm, Uppsala och Umeå.
– I Umeå har halterna ökat med tusen gånger jämfört med samma period förra året, säger Anna Székely, som är en av de som analyserar avloppsvattnet.
När Anna Székely och hennes kollegor sekvenserat resultaten har det visat sig att det är två nya subvarianter av omikronvarianten som börjat sprida sig: BA.4 och BA.5. De är mer smittsamma än tidigare subvarianter, och därför tror Anna Székely att senaste veckans resultat kan vara början på en ny smittovåg.
Kan spridas vid studentfester
– Man förväntar sig en ny våg av de nya subvarianterna i USA, så det kan förväntas här i Sverige också. Vi vet inte hur stor den kommer bli, men vi ser de första tecknen på det i avloppsvattnet, säger hon.
I Umeå, där ökningen den här veckan var som högst, har man märkt att många ungdomar blivit sjuka den senaste tiden. Förklaringen kan vara studentfirande, fester och festivalen Brännbollsyran. Efter festivalen började man prata om “yransjukan” i Umeå, då många besökare fick influensa. Dessutom har samtalen till 1177 som handlar om feber, hosta och halsont hos vuxna ökat den senaste tiden. Det skulle dock kunna bero på att ovanligt många har influensa nu.
– Vi ser ingen påtaglig ökning av inlagda covidpatienter, så virushalterna har inte avspeglat sig i vården. Inte än i alla fall, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i Region Västerbotten.
Behöver inte belasta vården
Virushalterna i avloppsvattnet ökar från låga nivåer och är inte i närheten av hur det såg ut under omikronvågen. Ökade halter behöver inte heller betyda att sjukvården belastas, menar Gunilla Persson.
– I bästa fall är det de som orkar resa och festa som drabbas. De blir oftast inte svårt sjuka utan kurerar sig hemma på en vecka, säger hon.