Foto: SVT

Därför arbetar vi med konstruktiv journalistik

Uppdaterad
Publicerad

Varför har ni så många negativa nyheter?

Den frågan får vi ofta av våra läsare och tittare på SVT Nyheter.

Och det stämmer att konflikter, krig och naturkatastrofer dominerar nyhetsflödet i de flesta medier. Många får en bild av en värld i kaos. Samtidigt finns det mycket som går framåt. Allt fler barn får gå skolan och den extrema fattigdomen minskar. På många håll växer medelklassen och välståndet ökar.

Bomber som smäller eller krig som bryter ut passar mer självklart in i nyhetsdramaturgin än utdragna fredsförhandlingar och långsamma trender av utveckling.

Nyhetsbloggen

Nytt arbetssätt sedan 2005

På SVT Nyheters utrikesredaktion började vi 2005 att arbeta med den inriktning inom nyhetsrapporteringen som kallas konstruktiv journalistik. Under rubriken ”Det nya Afrika” gjorde vi en serie reportage om den positiva utvecklingen i många länder på den afrikanska kontinenten. 

Skildra problemen – och utvägarna

Allt fler journalister arbetar nu med att konstruktivt försöka skildra lösningarna, inte bara problemen. Det handlar inte om att lyfta fram mer lättsamma solskenshistorier eller att vara okritisk. Det handlar om att ge fler perspektiv, att skildra problemen – och utvägarna. Både SVT och SR har som mål att öka utbudet av konstruktiva nyheter. Ett institut för konstruktiv journalistik har bildats i samarbete med Århus universitet.

Ebola på väg att utrotas

Ebola-epidemin var ett fasansfullt utbrott av en dödlig sjukdom. SVT Nyheter var på plats och rapporterade om problemet. Men det var också viktigt och intressant att berätta om hur det fattiga landet Liberia faktiskt lyckades få stopp på den dödliga epidemin.

Den senaste tiden har medierna rapporterat om ett utbrott av mässling i Sverige. Men hur farligt är mässling? För att ge människor en chans att själva ta ställning och inte bara sprida panik är det minst lika viktigt och konstruktivt att berätta om hur farlig sjukdomen är och hur man skyddar sig. Vi kunde berätta att sjukdomen är på god väg att utrotas på grund av billigt och effektivt vaccin.

Konstruktiva webbartiklar

Särskilt inom webbjournalistiken hittar vi den typen av artiklar varje dag. ”Så klarar du dig igenom årets fattigaste månad”, eller ”Bästa knepen att överleva mörkret”.

Minns ni rapporteringen om Moderaternas kris och sjunkande opinionssiffror för Anna Kinberg Batra? Berodde det vikande stödet bara på henne? Vid en närmare titt bakåt i partiets historia ser man att andra partiledare legat på liknande låga nivåer. Och kanske handlade det inte bara om partiledarna och om Sverige? Finns det något konservativt parti i Europa som haft en liknande utveckling? Att ge svaret är konstruktiv journalistik som skapar förståelse och sammanhang. 

Visst ska vi belysa svårigheterna med brott och våld på vissa håll. Men det är intressant att få veta hur man lyckats bekämpa kriminaliteten i Södertälje eller i Brooklyn, eller hur?

Nytt grepp mot fortkörarna

Varje jul tar polisen i Eskilstuna till ett nytt vapen i kampen mot fortkörarna. I stället för fartkontroller tar de på sig tomteluvor och ställer sig vid E20 och vinkar. Trafikanterna blir glada – och sänker hastigheten. En konstruktiv lösning  – och vi bjuder på ett leende.

Visa framsteg och lösningar

Rapportering om lösningar och utvägar ger hopp om att mänskligheten kan klara kriser. Om vi inte tror på att världen kan bli bättre vill vi inte heller engagera oss. När hopplösheten breder ut sig försvagas demokratin.

Därför är det så viktigt att visa att det görs framsteg och att det finns lösningar på problem.

Vi vill ge en så sann bild av världen som möjligt. Därför jobbar vi med konstruktiv journalistik på SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet