Den fria nomineringsrätten innebär att alla väljare har rätt att skriva upp sig eller någon annan på valsedeln. Partierna har i sin tur rätt att skydda sina valsedlar mot kandidater utifrån. Den rätten har de flesta partier utnyttjat. Undantaget är SD – som bara registrerat partiet i 30 av landets 290 kommuner.
I Ludvika, Borlänge, Surahammar och Trollhättan har följden blivit att personer från nazistiska grupper tagit kontroll över mandat. I Berg fick skidåkaren Thomas Wassberg en plats som ersättare i fullmäktige mot sin vilja.
Fördelningen av mandat pågår i dagarna för fullt på landets länsstyrelser. På torsdagen var 72 kommuner fortfarande inte klara, i 46 av dem har SD oskyddade listor. I landstingsvalet använde SD oskyddade listor i sex landsting, fem av dem är inte klara än.
Statsvetaren Andreas Johansson Heinö tror att den osäkra situationen kan skada väljarnas tilltro till politiken.
–Det här är ett demokratiskt problem. Långsiktigt kan det underminera förtroendet för det system vi har, säger han.
Unikt för Sverigemokraterna
Inget annat parti använder oskyddade listor i den utsträckning som SD gör. Närmast bland de etablerade partierna kommer Miljöpartiet, med oskyddade listor i 21 kommuner, Folkpartiet med 17 kommuner och Vänsterpartiet med 13 kommuner. Ett parti, Socialdemokraterna, har bara använt sig av skyddade listor. Fi, som liksom SD är ett parti under tillväxt, har skyddade listor i alla utom två kommuner.
Även i valet 2010 blev Sverigedemokraterna kuppade och redan i våras kände partiet till att nazistiska grupper planerade att ta mandat. Ändå skyddades listorna bara i ett fåtal kommuner. Registreringen måste ske redan i april, och det gav Sverigedemokraterna för lite tid att hitta kandidater.
–För oss handlade det om att välja mellan två onda ting. Om vi hade stängt listorna i våras hade vi stått med hundratals tomma stolar i dag, säger Martin Kinnunen.
Kandidaterna utreds
Om endast namnen på valsedlarna hade varit aktuella så hade SD haft knappt 170 tomma stolar i dag. När mandaten i 218 kommuner var klara på torsdagen hade Valmyndigheten noterat 20 tomma stolar för SD, så strategin ser ut att ge utdelning. Men vilka personer som blivit invalda och om de kommer att tillåtas representera Sverigedemokraterna är osäkert.
–I Bjuv till exempel hade vi inga valsedlar, men fick tolv procent av rösterna. Där har flera personer skrivit upp sig på valsedlarna och man utreder just nu vilka de är, säger Martin Kinnunen.
Till valet 2018 kommer reglerna att ändras. Att personer blir invalda mot sin vilja, som Thomas Wassberg, kommer att kunna undvikas genom att alla kandidater måste ge sitt samtycke. Om de nya reglerna kommer att kunna stoppa kuppar som i Surahammar och i Borlänge är mer osäkert.
Vill förstöra och få uppmärksamhet
Klart är i alla fall att de närmaste fyra åren har ett flertal personer med nazistiska kopplingar blivit invalda av väljare – som röstade på något annat.
Statsvetaren Andreas Johansson Heinö tror inte att de politiska vildarna kommer att få något inflytande, och tror inte heller att det är avsikten.
–Jag utgår från att deras avsikt är att skapa uppmärksamhet, och att obstruera mot den demokratiska processen i Sverige, säger han.
Valkupper mot Sverigedemokraterna
Pär Öberg som sitter i Svenska motståndsrörelsens ledning har tagit en plats i Ludvika. Med 18 röster gick han före andra SD-kandidater som skrivits upp för hand på valsedeln.
I Borlänge är en representant för Svenska motståndsrörelsen, Per Sjögren, aktuell som ersättare.
I Surahammar har tre nazistanhängare tagit kontroll över mandat i kommunfullmäktige, enligt tidningen Expo. Carolus Montander som varit aktiv i Svenskarnas parti och på Facebook uppgett att han röstade på dem i valet, har tagit ett mandat. Han blev utesluten ur SvP 2013 efter en dom för utpressning. Ett annat mandat har gått till Sebastian Tapper, som är bekant med Montander och gillar Svenskarnas parti på Facebook. Det tredje mandatet går till Robert Ström, som blev utesluten ur Sverigedemokraterna 2011 för att han förnekat Förintelsen på olika nätforum.
I Trollhättan har ytterligare en utesluten Sverigedemokrat, Thomas Valeklint, tagit ett mandat. Han har även tidigare suttit som politisk vilde i kommunen och har varit medlem i Nationaldemokraterna.
I Berg blev skidprofilen Thomas Wassberg ersättare i kommunen, mot sin vilja.
Kommuner där partierna valt oskyddade listor
Antal kommuner:
Sverigedemokraterna 193
Miljöpartiet de gröna 21
Folkpartiet liberalerna 17
Vänsterpartiet 13
Kristdemokraterna 10
Moderaterna 5
Feministiskt initiativ 2
Centerpartiet 2
Kommuner där partierna saknar listor är inte inräknade.
Antal landsting:
Sverigedemokraterna 6
Vänsterpartiet 1