Grundvattennivåerna har sjunkit dramatiskt i Kalifornien de senaste åren. Förra våren berättade SVT Nyheter om den värsta torkan i delstaten på 100 år.
I Kalifornien produceras cirka 80 procent av all den mandel som vi konsumerar i dag. Men det är en törstig industri som står för en tiondel av all vattenanvändning i Kalifornien – något som på sikt hotar hela delstatens vattenförsörjning, vilket Sveriges Radio Ekot rapporterat om den senaste tiden.
”Blir förbannad av en dålig semla”
Världens mandelkonsumtion har ökat i världen med 200 procent sedan 2005, och nu står vi återigen inför en fettisdag där mandeln står i centrum.
– Jag blir rent ut sagt förbannad om jag får en dålig semla, dundrade bagaren Jesper Långström i SVT:s Gomorron Sverige under måndagen.
Den lätta och luftiga bullen är lika viktig som den korrekta vispade och välsmakande grädden. Den tredje helt avgörande nyckeln till en smarrig semla är att få till en perfekt mandelmassa – den får inte vara för söt, enligt Långström.
Halva massan måste vara mandel
Den riktige semmelkonnässören bör svänga ihop sin mandelmassa själv. Det är fortfarande hälften socker och hälften mandel som är grunden, trots att det från och med 2003 inte längre är en tvingande regel att en produkt som kallas mandelmassa måste innehålla minst 50 procent mandel.
Långström uppskattar att det går åt cirka 200 gram mandlar för att tillverkar mandelmassa som räcker åt tio semlor. För att tillverka ett kilogram mandel krävs över 16.000 liter vatten, något som givetvis får konsekvenser för det regnfattiga Kalifornien.
Alternativen finns
Men det finns alternativ för den som vill skippa den kaliforniska mandeln i semmeltider, trots att den är så dominant i utbudet, enligt Jesper Långström.
– Det finns bland annat mandlar från Katalonien i Spanien. De är ju lite dyrare då, men väldigt fina och smaken är till och med bättre, säger han.
Det finns alltså alternativ för den som vill konsumera mer miljövänliga mandlar. Men det krävs viss ansträngning, menar Långström. Att välja bort mandeln helt i mandelmassan, eller späda ut den med substitut som exempelvis aprikoskärnor, är fullständigt otänkbart.
– Nej, det smakar verkligen bajs, säger bagaren Jesper Långström.