Efter avslöjandet om att FRA samarbetar nära med brittisk och amerikansk underrättelsetjänst säger nu Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten (Siun) att det kan bli aktuellt att granska FRA:s samarbete med utlandet.
Försvarets radioanstalt välkomnar granskningen.
”Samarbeten med andra länder följer samma regelverk som övrig verksamhet. Mot bakgrund av den bild som förmedlats i media tycker vi att det är angeläget både för oss och för allmänheten att området genomlyses ytterligare”, skriver Christina Malm, vikarierande generaldirektör för FRA, i ett uttalande.
Siun har två gånger tidigare, under 2011, granskat myndighetens samarbete med andra länder, men hade då inga synpunkter, enligt FRA.
”Regeringen har ingen kontroll”
Det var förra veckan som den brittiske journalisten Duncan Campbell avslöjade att svenska FRA har ett nära samarbete med brittisk och amerikansk underrättelsetjänst. Enligt dokument som Dagens Nyheter tagit del kan FRA fritt samarbeta med utvalda underrättelsetjänster genom en paragraf om tekniskt utvecklingssamarbete.
På så sätt kan man också komma runt kravet att all signalspaning först ska prövas i domstol.
– I det tekniska utvecklingsarbetet har man inte några begränsningar kring vad man får samla in och lagra annat än att man efter ett år måste gallra uppgifterna. Men har man skickat dem utomlands efter en halvtimme så spelar ju det ingen roll. Regeringen har ingen kontroll över hur uppgifterna används, säger Wilhelm Agrell till DN.
Enligt Agrell är det troligt att Sverige lämnar över stora mängder obearbetad data till sina samarbetspartner.
Tänjer begränsningar i lagen
Dagens Nyheter har granskat tillsynsprotokoll från Siun och funnit att FRA i nio olika fall sedan 2009 får kritik för hur myndigheten sköter signalspaningen och hur myndigheten hanterar data.
Eftersom delar av besluten är hemligstämplade är det svårt att se exakt vad som skett, men så sent som i maj riktade Siun exempelvis kritik mot FRA för att personuppgifter behandlats i strid med lagen, och i juni kritiserades de för att för att ha upprättat en databas för tester och sedan fört över informationen till den riktiga databasen för analyser.
Dagens Nyheter lät Wilhelm Agrell, professor i underättelseanalys, granska Siuns protokoll.
– Om man ska sammanfatta så kan man säga att Siun på punkt efter punkt ser att FRA har töjt på de begränsningar som lagen ålägger myndigheten och att man i flera fall har otillräckliga rutiner, säger han till tidningen.