Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT

Efter valet: Ett splittrat Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Militärledningen talar i Venezuelas tv och manar till lugn. Det är ett klart tecken på att den sittande regeringen fruktar oroligheter i landet.

Det preliminära valresultatet pekar på att de båda blocken är nästan lika stora. Man kan alltså säga att Venezuela nu är splittrat i två ungefär lika stora grupper som står mot varandra.

Med det jämna valresultatet finns det risk för ökade motsättningar mellan dessa båda block.

Valet i Venezuela

Vi tycks alltså hur som helst kunna räkna med en laddad politisk stämning den närmaste tiden. Och frågan är vilken roll militären kommer att spela om det blir oroligheter.

Utmanaren ledde

Under en period i röstsammanräkningen ledde utmanaren Henrique Capriles över den döde Hugo Chávez kronprins Nicolás Maduro.

Nu vägrar Capriles-sidan att godta valresultatet, som ger Maduro en knapp ledning, med 1,6 procent eller 232.000 röster.

Vad vi kan förstå är både Maduro- och Capriles-sidorna överens om att valresultatet ska granskas. Capriles-sidan talar om upp till 3.200 valintermezzon som kan innebära att det officiella valresultatet är felaktigt.

Sinnesstämningen i Capriles-lägret beskrivs som mycket ilsken. Man anser sig lurad på en seger. Detta kan leda till våldsamma protester.

Klar varning

Militärens uttalanden om att man är beredd att garantera freden är en klar varning till oppositionen att hålla sig lugn. Man ska minnas att det 2002 ägde rum ett kuppförsök då man försökte störta Chávez.

Om valresultatet inte ändras av en granskning (eller omräkning), betyder det alltså att Chávez kronprins har vunnit med en knapp marginal. Men opinionsmätningarna gav honom en ledning på 10-20 procent.(Chávez vann presidentvalet i oktober 2012 med 11 procents marginal.)

Maduro har alltså vunnit med en betydligt mindre marginal än väntat. Det är därför ett bekymmersamt dåligt resultat för honom.

Maduro försökte vinna valet på att hela tiden hänsyfta på Chávez. En inspelad Chávez förekom på Maduros valmöten bland annat när han ledde sjungandet av nationalsången.

Men detta har tydligen inte gått hem. Maduro har inte Chávez utstrålning och det är därför osäkert om han kan fullfölja Chávez förändring av samhället, som har lett till förbättringar för de fattiga.

Problem med ekonomin

Detta beror också på problem med ekonomin i Venezuela som har Latinamerikas högsta inflation och tampas med problem med att förse befolkningen med livsmedel och elektricitet. Stor korruption och omfattande kriminalitet förpestar också samhällsklimatet.

Missnöjet med dessa företeelser har alltså gjort att nästan hälften av befolkningen har röstat på oppositionen. Med sin karisma kunde Chávez dämpa missnöjet, men Maduro har inte lyckats med det.

Även om Maduro i slutändan vinner valet är det alltså en  ordentligt tilltufsad vinnare. Stärkt av valresultatet lovar oppositionsledaren Capriles att fortsätta kampen.

En av det regerande socialistpartiets starka män, Diosdado Cabello, som är talman, twittrade sedan valresultatet blivit känt att det krävdes omprövning och självkritik i partiet.

Cabello menar alltså i klartext att partiet och Maduro drivit en dålig valkampanj.

Cabello har redan tidigare utpekats som en utmanare till Maduro, även om han hela tiden förnekar detta. Hans tweet tyder på att det dåliga valresultatet kan leda till inre stridigheter i Chavez och Maduros parti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Venezuela

Mer i ämnet