Den typiska dollarmiljonären cyklar snabba cyklar, bär kostym och har den senaste grillen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser den rikaste 1 procenten i Sverige ut? Med hjälp av siffror från SCB har Ekonomibyrån svaret i videon. Foto: LEIF R JANSSON/TT

100 000 nya dollarmiljonärer i Sverige – och fler kommer det att bli

Uppdaterad
Publicerad

Förra året fick Sverige 100 000 nya dollarmiljonärer – en trend som ser ut att fortsätta.

Samtidigt är inkomstskillnaderna större än de varit på decennier.

Under 2023 ökade antalet dollarmiljonärer till 575 000. Så många i Sverige äger alltså tillgångar värda motsvarande minst en miljon dollar. Sverige stiger därför till plats 17, på affärsbanken UBS lista över länderna med flest dollarmiljonärer, som toppas av USA, Kina och Storbritannien. UBS förväntar sig att antalet i Sverige kommer fortsätta öka till 700 000 personer fram till 2028.

Varför miljonärerna blir fler

Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi och forskare vid Institutet för Näringslivsforskning, menar att utvecklingen beror på flera anledningar.

Ekonomibyrån

– Vi har haft bostadspriser som stigit och då har folk som haft låg belåning blivit så pass rika att de hamnar i den här kategorin. Men även gruppen framgångsrika entreprenörer som blir väldigt förmögna privat.

En annan orsak är höga vinster på aktier för de redan rika, enligt en studie av Finanspolitiska rådet från i våras.

Ökande inkomstklyftor

Men en växande grupp dollarmiljonärer skulle kunna bli ett demokratiproblem, menar Elinor Odeberg, chefsekonom på tankesmedjan Arena Idé som finansieras av fackföreningsrörelsen.

– Jämlikhet är ju det kitt som håller ihop vårt välfärdssamhälle och om man har för olika materiella verkligheter får vi väldigt svårt att skapa en politik som gagnar alla, säger hon.

Men Daniel Waldenström tycker att utvecklingen är positiv.

– Företag anställer folk och betalar skatt. Samtidigt vill vi inte ha för stora klyftor, vi vill ju få så många som möjligt att följa med, säger han.

Se hela avsnittet av Ekonomibyrån Miljonärerna drar ifrån här.

Inkomstskillnader i Sverige

• Det finns flera sätt att mäta inkomstskillnader, dvs det som ibland kallas ”klyftorna” i samhället.

• Ett sätt är att mäta är med den sk Gini-koefficienten.

• SCB:s siffror för 2022 visar att Gini-koefficienten, som är ett övergripande mått på inkomstspridning, fortsatte att öka för inkomster exklusive kapitalvinster, men inklusive övriga kapitalinkomster som utdelning och ränta.

• Det betyder att inkomstskillnaderna, med det inkomstbegreppet, var de högsta sedan mätningarna startade. Ökningen beror till stor del på en fortsatt ökning av utdelningar.

• 2022 sjönk den ekonomiska standarden i Sverige för första gången sedan 1990-talet. Anledningen är inflationen, som ökade mer än lönerna.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet