137 000 techanställda har fått sparken – värsta krisen sedan millenniekraschen

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ett tufft ekonomiskt år för många men extra tufft har det varit för techbolagen. Efter flera rekordår har 2022 i stället inneburit slaktade aktiekurser och tusentals människor i techbranschen får lämna sina jobb.

Skenande inflation har tvingat centralbanker världen över att höja sina styrräntor för att dämpa utvecklingen. Den nya verkligheten med sämre tillgång till pengar har gjort att investerare som länge fokuserat på tillväxt nu kräver lönsamhet. För att klara det har techbranschen fått göra stora nedskärningar. Hittills i år har 137 492 personer från 853 techbolag fått lämna sina jobb, enligt data från hemsidan Layoffs.fyi.

– Jag tror att vi knappt sett början, säger Sveriges Radios techreporter Sven Carlsson i Ekonomibyrån.

Massuppsägningarna började under sommaren men fick ny fart under november när flera amerikanska jättar gjorde nedskärningar. Hos jättarna Amazon, Twitter och Meta (ägare av Facebook och Instagram) har 24 700 personer fått sparken bara i november, allt i jakten på sänkta kostnader och lönsamhet. 

Flest jobb har försvunnit från Meta, som sparkade 11 000 personer. På Twitter har nästan hälften av de anställda fått gå, efter att Elon Musk tog över företaget i slutet av oktober.

Börsanalytiker tror på storbolagen

Utrensningen av vissa bolag kan även ses som något positivt. Börsanalytiker Karl Lans menar att de bolag som står kvar är de är som lyckas vända till att bli lönsamma.

– Större bolag som Microsoft och Apple har bättre möjlighet att kunna höja sina priser efter inflationen om det behövs. Så de kommer klara sig alldeles utmärkt, säger Karl Lans, börsanalytiker på Placera.

Techaktier har haft en stark utveckling sedan början av pandemin men vände nedåt i början av 2022. Särskilt tufft har året varit för Meta, vars aktier i november nådde den lägsta nivån sedan 2015.

Påverkar svenska bolag

Även svenska techbolag har skurit ned för att fokusera på lönsamhet över tillväxt. Nätläkarbolaget Kry har sagt upp 400 personer (13 procent) och på betalbolaget Trustly har 120 anställda (13 procent) fått lämna.

– Det som händer nu är att en hel del bolag kommer sorteras bort helt enkelt och det är i grunden kanske sunt, säger Johannes Schildt, vd på Kry.

Klarna är det svenska företag som sparkat flest, där har 800 personer (11 procent) förlorat sina jobb.

Hör vad svenska bolagen siar om techbranschens framtid i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.