Brittiska chiptillverkaren ARM börsintroducerades på New York-börsen under torsdagen, och rusade upp 25 procent. Japanska Softbank köpte ut det från Londonbörsen 2016 för 31 miljarder dollar. 2020 ville Nvidia köpa det för 40. Nu blev efterfrågan på att köpa aktier större än utbudet, vid en värdering på 55.
En fjärdedel av bolagets försäljning är i Kina. Så egentligen borde man rygga tillbaka för den geopolitiska risken som kommer med att äga aktier i ARM. Nya exportrestriktioner från USA och bojkott av utländska bolag från Kinas sida, skulle kunna drabba ARM så att det svider ordentligt.
Den andra nackdelen med ARM är att de är så beroende av sina kunder inom mobiltillverkning. Den marknaden dominerar de helt. Men det är en marknad som inte växer så kraftigt längre. Så vad förklarar tjusningen med bolaget? Varför samlas investerare som getingar vid glass till den här chiptillverkaren?
Artificiell intelligens
När räntan steg tog techbolag extra mycket stryk. I alla fall de som hade sina vinster i framtiden. Helt plötsligt började investerare tala om lönsamhet och brydde sig inte längre bara om tillväxt. Men vågen av nedskärningar hade knappt ebbat ut innan nästa stora tsunami svepte in: Generativ AI. Chat GPT och så vidare.
Nu, mer än någonsin, vill alla vara ett ”AI-bolag”. I hopp om att det lockar till sig både talang och pengar. På börsen har Nvidia, som tillverkar en stor del av den hårdvara som AI-utvecklingen kräver, rusat med över 200 procent.
För att bredda sig bort från mobilmarknaden har även ARM satsat på AI, bland annat med en processor speciellt utvecklad för artificiell intelligens.
ARMs lyckade comeback på börsen kan bli startskottet för fler börsintroduktioner efter en tids avvaktan på den fronten. Börsintroduktioner med AI som krydda, för säkerhets skull.
Är AI överhajpat på börsen eller är vi bara i början av tjurrusningen? Hör experterna i klippet ovan.