Foto: TT

Astra miljardinvesterar i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca investerar 285 miljoner dollar, motsvarande 2,3 miljarder i Gärtuna utanför Södertälje.

Anläggningen ska tillverka biologiska läkemedel, enligt ett pressmeddelande.

– De senaste åren har ni blivit vana vid dåliga nyheter är i Sverige, men även om det regnar utanför är det en solig nyhet vi kommer med i dag, säger Astra Zenecas vd Pascal Soriot vid en pressträff på bolagets anläggning i Södertälje.

I en första fas ska Astra Zeneca investera 285 miljoner dollar i en tillverkningsanläggning för biologiska läkemedel. Det innebär 150-200 nya jobb.

Kan bli fler jobb

Men om företagsklimatet fortsätter att vara positivt i Sverige kan det komma att handla om mycket mer, enligt vd:n.

– I dag är regeringen i Sverige väldigt stöttande gentemot life science-sektorn.

Pascal Soriot skissar upp en bild av satsningar i tre faser, som investeringarna då totalt kan landa på en miljard dollar.

I dagsläget har Astra Zeneca 6.200 anställda i Sverige.

– Det antalet kommer att fortsätta att växa när vi investerar, särskilt här i Södertälje, säger Soriot.

Stor kunskapsbas i Sverige

På frågan varför Astras Zenecas ledning valde just Sverige svarar han att det handlar om att det finns ett bra forskningsklimat i Sverige, tillgången på utbildad personal är god och att det är ett bra företagsklimat i landet.

– Regeringen är väldigt pragmatiskt. Bolagsskatten är konkurrenskraftig. Det finns andra ställen med lägre skatt, men den är ändå konkurrenskraftig.

Satsningen gjorde inget större intryck på börsen, där aktien rörde sig marginellt efter beskedet.

Ljusare framtid

Och bland de fackliga företrädarna är det bara glada miner i dag.

– Det här betyder jättemycket för oss. Inte bara för att det blir fler arbetstillfällen, utan också för att våra medlemmar får möjlighet att utvecklas och bredda sin kompetens, här i Södertälje, säger Kari Elderot på fackförbundet Ledarna.

Att ledningen satsar betyder också en trygghet för framtiden, även om facket inte varit särskilt oroligt för eventuell flytt eller nedläggning.

När Pfizer förra året försökte lägga ett bud på Astra var ledningen mycket tydlig i sitt avvisande, påpekar Kari Elderot och hon får medhåll av Milan Bogiceric, klubbordförande för IF Metall.

– Men det här betyder en ännu ljusare framtid för oss än vi redan har, eftersom det blir en komplettering till den produktion vi redan har, som går väldigt bra, säger han.

Medlemmarna har inte informerats ännu.

– Men jag kan gissa att det kommer att vara glada miner. Det här innebär ännu mer trygghet, säger Milan Bogiceric.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.