Hur ska man spara på sparkonto? Sparekonomen Christina Sahlberg tycker att man ska vända sig till nischbanker. Foto: Henrik Montgomery/TT samt SVT

Bankerna har fortsatt låga sparräntor – trots höjd styrränta

Uppdaterad
Publicerad

Den som vill ha bra ränta på sina sparpengar hos någon av storbankerna får leta länge. Sedan Riksbanken rekordhöjde styrräntan i september har bankerna bara gjort mindre höjningar av räntorna på kundernas sparkonton.

I flera år har det varit nollränta på flera av storbankernas sparkonton. Och de rör sig bara långsamt uppåt: räntorna på konton med fria uttag är idag mellan 0,30 och 0,55 procent hos de fyra storbankerna. Trots den låga avkastningen har hushållen stora summor insatta på dessa konton.

– Vi som bankkunder är lite tröga och storbankerna vet att vi har våra pengar där ändå, säger Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer.

Vi har pratat med de fyra storbankerna om deras låga sparräntor. En återkommande uppmaning från bankernas sida är att inte placera sina pengar på ett sparkonto om sparandet är långsiktigt.

– Det kan vara en bra idé om det handlar om pengar för att ha en kortsiktig buffert för oväntade kostnader. Men vårt generella råd är att investera i fonder istället om pengarna ska utgöra ett långsiktigt sparande, säger Niklas Magnusson, pressansvarig hos SEB.

Alternativ kan ge högre ränta

Christina Sahlberg på Compricer förklarar bankernas låga räntor med att det skulle vara en för stor osäkerhet för bankerna om de måste betala ut höga sparräntor samtidigt som vi kan sätta in och plocka ut pengar hur som helst. Hon tycker att småspararna istället bör se sig om efter andra alternativ. 

– Jag tycker att småspararna bör ha sin buffert på sparkonto hos någon av nischbankerna så att man ändå får ränta på åtminstone 1-1,5 procent, säger Christina Sahlberg.

Se Ekonomibyråns senaste avsnitt ”Sparkrisen”.

Storbankernas sparräntor

Handelsbanken 0,50 procent

Nordea 0,55 procent

SEB 0,30 procent

Swedbank 0,30 procent

Räntesatserna gäller för sparkonton med fria uttag och utan gräns för minimibelopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.