Halvledarjätten omsatte motsvarande 3|871 miljarder kronor förra kvartalet. Arkivbild. Foto: Jeff Chiu/AP-TT

Bättre än väntat för Nvidia

Uppdaterad
Publicerad

Halvledarjätten Nvidias slog prognoserna för både omsättning och vinst under det tredje kvartalet.

Omsättningen uppgick till 35,1 miljarder dollar, motsvarande 387,1 miljarder kronor. Det kan jämföras med prognosen enligt analysföretaget LSEG på 33,2 miljarder dollar.

Vinsten per aktie blev 81 cent mot förväntade 75 cent.

– Det är ytterligare ett bevis på att världens högst värderade företag fortsätter att skära guld med täljkniv, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Nvidia, som tillverkar processorer till artificiell intelligens och grafikkort, värderas till 3 600 miljarder dollar eller cirka 40 000 miljarder kronor. Det motsvarar ungefär Stockholmsbörsens sammanlagda värde gånger tre.

Största bolaget i världen

– Deras unika ställning som nästintill exklusiv hovleverantör till AI-jättarna, gör att de kan leverera ännu ett resultat med superstark tillväxt. Men nu är förväntningarna så högt ställda, att det inte räcker med att överträffa dem lite granna. Man måste överträffa med råge för att aktiemarknaden inte ska bli besviken, säger Norén.

Det ökande suget efter Nvidias produkter runt om i världen har lett till en kursuppgång på 850 procent sedan AI-boomen tog fart för två år sedan. Bara sedan årsskiftet har aktien lyft drygt 200 procent.

Produktion avgör – inte efterfrågan

– Om tech-branschen säger detta att AI fortsätter vara hett, ännu syns ingen mättnad på efterfrågan i hårdvaran som behövs för att ligga i framkant av AI-racet, säger Norén.

Det som sätter gränser för Nvidias framtida intäkter är därmed inte efterfrågan utan snarare vad bolaget kan producera.

– Efterfrågan på det nya chippet Blackwell är större än vad Nvidia kan leverera för fler kvartal nästa år, säger Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.