Ekonomireporter Jan Nylander. Foto: SVT/TT

”Fler räntesänkningar kan komma”

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken meddelade i dag att man lämnar styrräntan oförändrad på minus 0,5 procent, och det är mer sannolikt att räntan sänks än höjs den närmaste tiden. Det kan skapa problem när sämre tider kommer, säger SVT:s Jan Nylander.

Var Riksbankens beslut väntat?

Ja det var det. Det har skett en omsvängning den senaste månaden fram för allt beroende på utvecklingen i USA. Tidigare trodde många experter att Riksbanken skulle sänka räntan på grund av att den svenska inflationen inte stiger lika mycket som Riksbankens direktion har sagt i sina prognoser. Men nu är tongångarna annorlunda.

Valet av Donald Trump som president gör att de flesta bedömare tror att inflationen tar fart i USA. Det beror på att Trump lovat att satsa mycket på investeringar i infrastruktur samtidigt som han ska sänka skatterna. Effekten har blivit att räntorna i USA börjat stiga. Även beslutet av den amerikanska centralbanken att höja räntan har spelat roll. Då samtidigt den amerikanska centralbankschefen Janet Yellen aviserat att det blir tre nya räntehöjningar nästa år ger skjuts till en ökad inflation i USA. Detta gjorde att en enig direktion för Riksbanken bestämde att räntan skulle vara oförändrad.

Är det slut med räntesänkningarna nu?

Nej. Riksbanken har redan i sina prognoser gått ut med att det kan bli ytterligare en sänkning av reporäntan till minus -0,6 procent nästa år. Direktionen skriver också att det är fortsatt mer sannolikt att räntan sänks än att den höjs den närmaste tiden. Det kommer enligt Riksbankens prognos också att dröja fram till 2018 innan reporäntan höjs igen. Riksbanken vill därmed visa att den tar inflationshotet på allvar och är beredd att göra mer för att få upp inflationen till två procent inom två år.

Finns det några risker med Riksbankens låga räntor?

Den största risken med dagens historiskt låga räntor är att Riksbanken därmed tömt ut en stor del av sin vapenarsenal. För Sverige har en högkonjunktur och då borde Riksbanken höja sina räntor för att kyla ned ekonomin. I stället för Riksbanken en extrem räntepolitik där man gasar på ekonomin med sin minusränta.

Förutom att många experter varnar för att det innebär att det nu byggs upp bubblor med rekordhöga priser på bostäder och aktier så innebär det också att det blir svårt för Riksbanken att göra något när lågkonjunkturen kommer. För en sak är säker, i samband med lågkonjunktur kommer sämre tider och frågan är då om Riksbanken har hunnit med att höja räntorna så mycket att det finns möjligheter att sänka dem igen när de dåliga tiderna är här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.