SVT:s tech-korrespondent Alexander Norén går igenom kryptovalutan Bitcoins senaste motgångar. Foto: SVT

Centralbankernas egen digitalvaluta väntas ersätta bitcoin i framtiden

Publicerad

Värdet på bitcoin nådde rekordnivåer i april. Sedan dess har det rasat, bland annat efter utspel från Teslas grundare Elon Musk och Kina.

– Det här är normalläget – man tittar bort fem minuter och sedan tittar man tillbaka och då är läget ett helt annat, säger Alexander Norén, SVT:s techkorrespondent i Morgonstudion.

Under toppen i mitten på april var värdet på en bitcoin uppe i 65 000 dollar, motsvarande ungefär 540 000 svenska kronor. Därefter rasade det 40-45 procent.

– Den långsiktiga trenden har varit uppåt, säger Alexander Norén.

Musks twittrande påverkar

En av orsakerna till kryptovalutans svängiga kurs är Teslagrundaren Elon Musks utspel om bitcoin på Twitter.

– Många som investerar i bitcoin reagerar, positivt eller negativt, på vad han säger. Det illustrerar just hur omogen den här marknaden är och hur många “omogna spekulanter” som finns på marknaden. Om en sådan nyckfull person som Elon Musk är den mesta influencern för priset på den här tillgången, är den långt ifrån fullvuxen, säger Alexander Norén.

För någon vecka sedan twittrade Musk att bitcoin är dåligt för miljön, då valutan kräver mycket el för att upprätthållas. Tesla har tidigare sagt att de kan ta emot betalning i bitcoin för en bil, men nu säger man att det inte är hållbart för miljön och backar.

Kina satsar på egen digital valuta

Kina påverkar också värdet på bitcoin. Det handlar dels om att det i Kina finns många som ”bryter och skapar bitcoin”, samt väldigt många som äger bitcoin, förklarar Alexander Norén.

Kina håller dessutom på att utveckla en egen digital valuta, som man mycket hellre vill att kineserna ska använda.

– Att de drar åt remmarna kring kryptovalutorna och begränsar dess frihet är helt politiskt logiskt. Den digitalvaluta Kina vill införa innebär full övervakning av medborgarna. Då får Kinas centralbank, alltså i princip kommunistiska partiet, full koll på alla transaktioner, säger Alexander Norén.

Inte användbar

Bitcoin är trots allt inte en valuta det lönar sig att betala med. Alexander Norén tror dock att bitcoin är den av alla kryptovalutor som har bäst chans att överleva. Samtidigt talas det om införandet av en så kallad e-krona.

– Det är inte exakt samma sak, men den svenska Riksbanken har ett projekt på att skapa en digital valuta. Det är vad man tror – att centralbankerna kommer göra digitala valutor som gör att en del av funktionen för kryptovalutor försvinner och då får de tillbaka makten över våra pengar, säger Alexander Norén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.