– Min bedömning är att kronan är mer än 10 procent för svag, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist Foto: TT arkiv

Dyraste dollarn på 17 år

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska kronan fortsätter att försvagas. Räknat i dollar måste man backa bandet till 2002 för att hitta en lika svag kurs. Nu finns en risk att den svaga valutan drabbar både hushåll och företag.

Fredagen 8 mars kostade en dollar 9,50 kronor. Så stor har skillnaden mellan valutorna inte varit sedan 2002.

– Den enkla förklaringen till att kronan är så svag är vår minusränta, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB till SVT Nyheter.

Låg ränta innebär att få företag vill köpa svensk valuta, vilket sänker kursen.

Sverige är ett av de länder i världen som har allra lägst ränta, i Europa är det endast Schweiz (-0,75 procent) som har ännu lägre.

Orättvist svag krona

Det senaste tiden har kronan försvagats ytterligare, efter uttalanden från Riksbanken. Besked från den Europeiska centralbanken tyder på att räntan i Sverige kommer fortsätta vara låg framöver.

Men SEB:s chefsekonom anser att kronan är orättvist lågt värderad.

– Generellt sett går Sverige bra. Min bedömning är att kronan är mer än 10 procent för svag, säger han.

Han jämför en valutakurs med en aktiekurs (som beskriver hur det går för ett företag) och menar att en valutakurs ska beskriva hur det går för ekonomin. Ett land med en stark ekonomi bör alltså ha en stark valuta.

Utländska varor blir dyrare

Men trots att svensk ekonomi generellt går bra så fortsätter kronan att sjunka.

Vad betyder den svaga valutan för svenskarna?

– Nackdelen är att den svaga kronan urholkar svenskars köpkraft. Utländska varor blir dyrare.

– Vanliga svenskar kommer märka av den svaga valutan när de åker utomlands. Dina svenska kronor kommer inte vara så mycket värda, så allt blir dyrare.

Finns det några fördelar?

– Kanske kommer fler svenskar semestra i Sverige, och det är ju bra ur klimathänsyn och kan hjälpa svenska företag inom besöksnäringen.

Inte säkert att exporten stöttas

Enligt skolboken ska en svag valuta hjälpa företagen. Exportindustrin får fördelar eftersom de kan sälja sina produkter billigare.

– Men för att det ska vara så måste exportindustin kunna öka sin produktion och det är inte säkert att det går, säger Robert Bergqvist, som menar att många företag kan ha nått sitt kapacitetstak och därför inte kan dra fördelar av valutan och ta marknadsandelar.

Samtidigt kan det vara svårt för importerande företag att höja priserna för att kompensera för den svaga valutan.

– Då ger svag krona en negativ effekt för företagen och de kan tvingas göra sig av med folk. Det finns alltså en risk att en svag valuta är dåligt både för företag och hushåll, säger Robert Bergqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.